Het is volkomen zinloos om te bepalen wat zwaar werk is

Opinie  |  di 21 sep 2021  |  Bron: CNV&HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

Al in het vorige pensioenakkoord (2011) heeft toenmalig minister Kamp aan de Tweede Kamer (per brief) toegezegd dat er een pensioenoplossing zou komen voor werknemers met zwaar werk. Toenmalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius zwichtte toen voor die toezegging, wat haar uiteindelijk de kop kostte bij de vakbond.
Van het pensioenakkoord van 10 jaar geleden is niets terecht gekomen. D66 kamerlid Koolmees had toen hevige kritiek op het akkoord. Nu staat hij als minister al jaren achter de “rekenrente”, waardoor pensioenen niet verhoogd worden.

Met het huidige pensioenakkoord worden de problemen ook niet opgelost

De vraag is nu: waarom zou met het huidige pensioenakkoord de problemen wel worden opgelost?
Nu al blijkt dat zelfs de vaststelling van de individuele rechten niet lukt.
Een regeling voor “zware beroepen”, liever gezegd “eerder met pensioen” is gewoon simpel en eenvoudig uit te voeren. Wanneer er op persoonlijke (individuele) basis de pensioenrechten  worden vastgelegd voor de medewerker of organisatie die vindt dat er op enig moment zwaar werk wordt verricht, wordt meer pensioenpremie betaald. Overigens heeft iedere medewerker het recht om vanaf zijn 62ste of misschien wel eerder met pensioen te gaan. Wanneer er voldoende premie is betaald, hoeft dat geen financieel probleem te zijn. En . . .  zoals ik al eerder schreef, dient de uiteindelijke opdrachtgever een hoger uurloon te betalen.  
Want “Triest, zwaar werk, laag loon en snel doodis toch echt oneerlijk of niet soms?

Twee miljoen werkenden redt het niet

"Werknemersvakbond CNV roept nu de overheid op om nu eindelijk haast te maken met regelingen die eerder stoppen met werken mogelijk maken. Want uit hun eigen onderzoek blijkt dat ‘zeker twee miljoen werkenden’ het niet redt tot hun pensioen.
Er is wel een regeling voor vervroegd pensioen, de RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden), die in het pensioenakkoord van 2019 met de sociale partners is afgesproken. Maar deze regeling biedt werkenden die vroeger willen stoppen zo’n laag nettobedrag, dat dit door velen als volstrekt onvoldoende wordt gezien.
De consequentie is, zegt CNV, dat dit maatschappelijk vraagstuk een oplossing behoeft die ‘verder gaat dan het huidige pleisters plakken’. ‘Het is vijf voor twaalf. Als we niets doen, dreigt straks een grote uitval van honderdduizenden mensen die hun pensioen niet halen. Veel werkenden zitten klem in een te zware baan. Ze redden het niet tot hun pensioenleeftijd, maar kunnen ook niet overstappen naar minder zwaar werk."

Dus: over een periode van zwaar werk gewoon meer premie betalen. Wie?  De opdrachtgever voor het werk.



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10