De kogel is door de kerk, de wet toekomst pensioen is aangenomen

Opinie  |  vr 2 jun 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Het ging er in de Eerste Kamer niet om of de wet op rationele gronden werd aangenomen, maar of er voldoende stemmen geronseld konden worden bij de niet-coalitiepartijen. Het ging moeizaam, maar met een vage toezegging van Minister Schouten over een regeling voor zware beroepen, werden ook de linkse partijen over de streep getrokken. En daarmee is de onteigening van meer dan 1500 miljard een feit geworden. 

Zware beroepen

In het vorige moeizaam verkregen akkoord (2010) werd door Minister Kamps aan de Tweede Kamer beloofd, dat voor lagere inkomens en zwaar werk de pensioengerechtigde leeftijd niet omhoog zou gaan. De toenmalige voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, ging toen overstag. Een jaar later werd daarom het vertrouwen in haar opgezegd en stapte zij op als voorzitter. Van die belofte Van Kamps is niets terechtgekomen.
Tuur Elzinga de huidige voorzitter van het FNV is ook een warm pleitbezorger van het nieuwe stelsel. Wordt hij het volgende slachtoffer?
Overigens is de oplossing voor zware beroepen redelijk eenvoudig. Lees
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10