Participatiewet een irreëel gedachtenspinsel

Opinie  |  ma 21 aug 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

De participatiewet waarbij o.a. de sociale werkplaatsen vanaf 1-1-2015 werden ontmanteld, had tot doel om meer mensen (w.o. arbeidsbeperkten) bij het reguliere arbeidsproces te betrekken (banenafspraak).
Staatsecretaris Jette Klijnsma en minister Lodewijk Asscher (beiden PvdA) waren warm voorstanders van de wet, die men sociaal maatschappelijk verantwoord noemde. De uitvoering en invulling ervan zou vooral bij de gemeentes en grote bedrijven komen te liggen. Ondanks felle kritiek vanuit o.a. de eigen partij en de SP werd de wet er toch doorheen gedrukt. Niet onbelangrijk argument was dat de invoer van de wet ook nog eens een aanzienlijke bezuiniging van 1,8 miljard euro zou opleveren.
De gedachte was verder dat met een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de inzet van veel gemeenten (overheid) de wet een succes zou gaan worden. Toen de resultaten wat tegenvielen werd er een ‘banenafspraak” met werkgevers aan de wet toegevoegd.

Overheid voldoet niet aan doelstellingen

En wat blijkt: ondanks duidelijke quota voor zowel het bedrijfsleven als de overheid, is het N.B. de overheid zelf die niet aan de doelstellingen voldoet.
Diverse kabinetten hebben achtereenvolgens al jaren gemeend te moeten ingrijpen in de arbeidsmarkt die naar hun idee maakbaar zou moeten zijn. Nu dat een irreëel gedachtenspinsel blijkt te zijn, is er weer de roep om terugkeer van de sociale werkvoorziening.
Mijn voorspelling is dat de komende kabinetsperiode zich zal kenmerken door voorstellen om vooral bestaande wetten af te schaffen en herstructureren, waarbij je de vraag mag stellen: wat is het nut geweest van de invoer en welke ontwrichting heeft het allemaal teweeg gebracht?
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10