Ketenbepaling    Mag mijn werkgever het teveel betaalde salaris maar zo terugvorderen? 

Onze organisatie heeft 3 parttime medewerkers met een 2e jaarcontract. Mogen we nog een jaarcontract aanbieden met een KPI clausule?

Vraagbaak  |  10 januari 2016  |  Trefwoorden: Ketenbepaling, Transitievergoeding, KPI

Onze organisatie heeft drie parttime medewerkers in dienst kunnen nemen in 2013 met een jaarcontract. Voor alle drie zijn de contracten eind 2014 verlengd. We zitten nu in de fase van doorgaan of niet. Met de nieuwe wet is het mij niet duidelijk of ik de dames nog een jaarcontract mag aanbieden of dat wij hen na twee contracten moeten ontslaan of aan moet nemen voor onbepaalde tijd? Mogen wij in dat geval een contract aangaan voor onbepaalde tijd met daarin een clausule met KPI's waarop het contract beëindigd kan worden bij het niet behalen van de KPI's?

Antwoord:
In principe kan dat niet. Althans niet zondermeer. Wanneer u het dienstverband “tijdelijk” verlengd, betekent dat in feite, dat uw medewerkers een vast dienstverband hebben. Natuurlijk kunt u een aantal KPI vaststellen. (Key Performance Indicators of Kritische Succes Factoren). Die gelden dan voor de organisatie, maar niet voor de medewerkers zelf. Voor de medewerkers kunt u uiteraard persoonlijke doelstellingen overeenkomen, maar het wordt moeilijk om op basis daarvan en bij een slechte performance een medewerker te ontslaan. Zowel voor slechte (mindere) resultaten van de organisatie als van de medewerker, zult u dan een ontslagvergunning van het UWV moeten hebben.
Zijn de economische omstandigheden van de organisatie dusdanig dat het logisch is, dat u afscheid moet nemen van 1 of meerdere werknemers, dan zal een ontslagvergunning wel verleend worden. Denk ook nog aan de transitievergoeding, die verschuldigd is.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Ketenbepaling    Mag mijn werkgever het teveel betaalde salaris maar zo terugvorderen?