Onze organisatie heeft 3 parttime medewerkers met een 2e jaarcontract. Mogen we nog een jaarcontract aanbieden met een KPI clausule?    Dienstverband 

Mag mijn werkgever het teveel betaalde salaris maar zo terugvorderen?

Vraagbaak  |  9 januari 2016  |  Trefwoorden: Salarisadministratie, Terugvorderen, Tabeltarief, Kantonrechter

Mijn werkgever laat mij weten dat er voor de heffing een verkeerde tabel loonbelasting is gehanteerd. Of ik even het tekort van 1600 euro nu maar wil terugbetalen. Kan dit zomaar?

Antwoord:
In de jurisprudentie van kantonrechters wordt terugvordering van teveel betaald loon nogal eens in strijd met goed werkgeverschap geacht. Het gaat dan om gevallen waarin aan de werknemer niet duidelijk hoefde te zijn dat er te veel was betaald. Bijvoorbeeld omdat er een fout is gemaakt in de berekening van de in te houden heffingen.  Indien die fout niet leidt tot heel grote verschillen in het netto loon, kan het zijn dat de werknemer inderdaad niet kon weten dat hij teveel netto loon ontving. Het verschil is dan onverschuldigd door de werkgever betaald en terugvordering is dan niet mogelijk. De werknemer zou ook in financiële problemen kunnen komen als hij plotseling geconfronteerd zou worden met een terugvordering van een aanmerkelijk bedrag als de fout in de loonberekening over een langere periode is gemaakt. In die gevallen wordt terugvordering van het onverschuldigd betaalde deel van het loon doorgaans in strijd met goed werkgeverschap geacht.
De vraag is dus of u in redelijkheid had kunnen vermoeden dat er teveel werd uitbetaald.
Omdat voor veel werknemers de salarisstrook, ondanks allerlei vereenvoudigingen nog steeds een onduidelijke zaak is, moet de werkgever een goed verhaal hebben om terug te kunnen vorderen.
En als dat laatste al het geval is, dan is het gebruikelijk dat de terugvordering in redelijke, meerdere termijnen wordt terugbetaald of dat de werkgever een coulance voorstel doet. Bijvoorbeeld slechts 50% terugvordert.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Onze organisatie heeft 3 parttime medewerkers met een 2e jaarcontract. Mogen we nog een jaarcontract aanbieden met een KPI clausule?    Dienstverband