Tweede Kamer partijen kakelen er weer op los

Opinie |  wo 19 okt 2016  | Bron: HR-kiosk  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Ketenbepaling, Wet Werk en Zekerheid, Loondoorbetaling, Langdurig ziekteverzuim

Partijen komen in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen met nieuwe voorstellen op het gebied van Arbeidsrecht en Sociale zekerheid. N.B. veranderingen van wetgeving waar zij 3 jaar geleden nog kritiekloos voor waren. HR professionals van de NVP gaven in 2013 een persbericht uit, waarin zij al kritiek leverden op de verwachtingen en vooral de negatieve effecten voor ouderen.

Wijziging ketenbepaling

Zo wil de VVD de regels voor de ketenbepaling van tijdelijke contracten terugdraaien. Werknemers moeten langer tijdelijk in dienst kunnen blijven. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de partij. Werkgevers moesten in de afgelopen jaren voor hun personeelsbeleid rekening houden met diverse grote wetswijzigingen. Zo trad de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking, die ervoor moest zorgen dat flexwerkers eerder een vast contract krijgen. Tot ergernis van minister Asscher van SZW van coalitiepartner PvdA – heeft de VVD in haar verkiezingsprogramma aangegeven de WWZ te willen aanpassen. Zo wil de partij de ketenbepaling verruimen. Werknemers moeten langer tijdelijk in dienst kunnen blijven, zodat zij niet na twee jaar op straat belanden. Asscher is (tegen beter weten in) zelf van mening dat er nog veel onduidelijkheid is over de effecten van de wet, terwijl heel werkend Nederland er over eens is, dat de ketenbepaling eerder resulteert in chaos en grotere werkloosheid dan in de beoogde vaste overeenkomst.

Lagere kosten voor ontslag en bij ziekte

Ook het vaste contract moet aantrekkelijker worden. Hiervoor wil de VVD het opzeggen van contracten vereenvoudigen en de contractvrijheid vergroten door middel van een beëindiging van het Algemeen verbindend verklaren van cao’s.

Redactie: de VVD vergeet hier waarschijnlijk dat juist de A.V.V. voor een relatieve arbeidsrust zorgt.
Daarnaast blijkt uit het verkiezingsprogramma dat de VVD werkgevers wil ontlasten bij langdurige ziekte van werknemers: minder administratieve taken, minder loonsancties en voor kleine organisaties een loondoorbetalingsplicht van 1 jaar.

Regels ontslag en ziekte

Ook D66 en CDA willen nieuwe regels voor ontslag en ziekte. De roep om een kortere loondoorbetalingsplicht bij ziekte en goedkopere en eenvoudigere ontslagprocedures klinkt in meer partijen, waaronder het CDA en D66. D66 geeft bovendien aan nog maar één contractvorm mogelijk te willen maken: een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd . Daardoor verdwijnt de huidige tweedeling tussen tijdelijke en vaste werknemers.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: