Fondsen in de plus maar indexatie nog onzeker

Opinie  |  za 24 jul 2021  |  Bron: Telegraaf HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Onder deze kop geeft de Telegraaf een compleet overzicht van de dekkingsgraden van vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen. De dekkingsgraad stijgt, maar fondsen blijven voorzichtig.
Al jarenlang  berichten de journalisten kritiekloos over de dekkingsgraden en citeren zij Koolmees en Knot zonder de absurde rekenrente ter discussie te stellen. Pensioenfondsen maken gemiddeld meer dan 6% rendement door beleggingen, maar moeten met hun verplichtingen naar de toekomst rekening houden met een rekenrente van 1%. Het gevolg van het al 10 jaar en langer niet indexeren van de pensioenen is dat het vermogen van de pensioenfondsen ieder jaar met tientallen miljarden toeneemt.

En de nieuwe pensioenwet zou de oplossing moeten bieden? Nou vergeet het maar!

Art. 126 van de pensioenwet zegt dat m.b.t. de verplichtingen naar de toekomst toe rekening gehouden moet worden met de “marktwaarde” van het vermogen en niet een gekunstelde rekenrente. Daarbij, waar halen Koolmees en Knot als toezichthouders (dus geen beheerders) de autoriteit vandaan om over het pensioen van de werknemers te beslissen? Ook opmerkelijk dat de vakbonden w.o. Tuur Elzinga ook lijdzaam de decreten van de DNB  en het Ministerie volgen.
"Een pensioenfonds richt zijn organisatie zodanig in dat deze een integere bedrijfsvoering waarborgt. Het toezicht op integriteit is daarmee een onderdeel van het prudentiële toezicht van de Nederlandsche bank (DNB). In artikel 5b van de Pensioenwet BES (Pw BES) wordt de norm van een integere bedrijfsvoering gesteld.
M.a.w. de DNB mag toezicht houden op een integere bedrijfsvoering, maar heeft zich het recht toegeeigend van beheer over de gelden, die N.B. alleen van de werknemers zijn!
Lees ook https://indignatie.nl/2019/12/10/dmplus-verrassende-winst-in-strijd-tegen-de-pensioenroof-tussenstand

Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10