Op grond van de Arbowet is de werkgever in beginsel verantwoordelijk voor de inrichting van de thuiswerkplek. Dit volgt uit artikel 7:658 BW dat werkgevers verplicht om werkruimten zo in te richten dat werknemers door hun werk geen fysieke of psychische klachten krijgen. De werkgever kan er voor kiezen om de thuiswerkplek zelf in te richten. Ook kan er voor worden gekozen om een deskundige of de werknemer zelf te laten controleren of de thuiswerkplek voldoet aan de arbonormen, bijvoorbeeld aan de hand van een checklist of foto. Ter controle moet de leidinggevende dit dan wel bespreken met de werknemer.
 

Volgens het Arbobesluit is een werkgever verplicht een thuiswerkplek volgens ‘ergonomische beginselen’ in te richten. Verder moet de werkgever zorg dragen voor inventarisatie en evaluatie van risico’s en voorlichting over arbeidsrisico’s en maatregelen om deze risico’s te beperken. Het is raadzaam om een speciale RI&E op te stellen met aandacht voor Het Nieuwe Werken. De werkgever moet er ook voor zorgen dat de arbeidstijden van thuis- en telewerkers binnen de grenzen van de Arbeidstijdenwet blijven. (Bron: Xpert, 16 feb. 2017)

Thuiswerker bang als minder harde werker te worden gezien

66 procent van de millennials is bang dat het overkomt alsof ze minder hard werken wanneer ze niet op kantoor zijn. Een zorg die door 62 procent van alle ondervraagden over de gehele wereld gedeeld wordt.

Als organisaties het snelle tempo van digitale transformatie willen bijhouden, moet er dus een verandering in houding en vaak ook een verandering in bedrijfscultuur plaatsvinden. Door prestaties te meten op basis van resultaten in plaats van het aantal gewerkte uren, kunnen werknemers er zeker van zijn dat het management weet dat veel aanwezigheid op het werk niet gelijkstaat aan een goede werkhouding. (Bron: HR-Praktijk, 10 apr. 2017)

Techbedrijf Bynder weigert personeel toegang tot kantoor

Het Amsterdamse techbedrijf Bynder laat in de week van 31 juli t/m 4 augustus geen personeel toe op kantoor. De deuren van de zes kantoren wereldwijd blijven een week lang gesloten. De in totaal 300 medewerkers wordt gevraagd elders te werken.

Tijdens de zomermaanden wil niemand voortdurend op kantoor zitten. Dat komt de creativiteit en productiviteit niet ten goede. Maar voor veel mensen is het toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken. Terwijl je met de juiste tools eigenlijk overal aan de slag kan. Daarom willen we onze medewerkers stimuleren om nieuwe werkplekken te ontdekken.

Bynder besteedde met de onbeperkt verlofregeling al eerder aandacht aan het welzijn van medewerkers. “Dit idee komt uit dezelfde gedachte voort,” zegt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar van ons hoeven de mensen niet per se thuis te werken. We willen dat ze werken vanaf een locatie waar ze voldoende ontspannen, dat kan het strand of het zwembad zijn. Dat klinkt misschien onorthodox, maar we houden ervan om ons personeel af en toe te verrassen.” (Bron: FMM, 20 jul. 2017)

Twee op de vijf Nederlanders vindt thuiswerken prettig

Mensen - binnen legal - werken het minst graag thuis (15%). 27 Procent van de HRM’ers vindt meerdere dagen thuiswerken prettig. Onder IT’ers ligt dit percentage zelfs op 51 procent.

De onderzoekers vroegen ook of mensen erg gehecht zijn aan hun eigen werkplek of dat ze het geen probleem vinden om elke dag ergens anders te zitten. Elke dag aan een ander bureau zitten, vindt de meerderheid geen probleem. 61 Procent geeft aan positief te staan tegenover flexplekken. (Bron: FFacts, 5 feb. 2019)