Kom ik voor een verhuiskostenvergoeding in aanmerking?

Vraagbaak  |  di 6 sep 2016  |  Trefwoorden: , , , ,

Vraag

Ik krijg van mijn werkgever een (promotie)bonus en zij zijn eventueel bereid om deze (belastingvrij) als verhuiskostenvergoeding uit te keren als dat mogelijk is. Vandaar mijn vraag. Ik woon in Oegstgeest. Ik heb in juni een huis gekocht (koopakte getekend), maar kan daar pas 8 november in. Als ik dus over 2 maanden van Oegstgeest naar Amsterdam verhuis en een nieuw dienstverband heb (nieuwe functie), voldoe ik aan de verhuiseisen en lijkt het mij dus dat mijn werkgever mijn bonus in de vorm van een verhuiskostenvergoeding kan uitkeren?
 Als u van mening bent dat deze route mogelijk is, hoor ik graag wat uw vergoeding moet zijn voor het begeleiden van dit traject. Ik ben best bereid om daar een kleine vergoeding voor te betalen (zag 60 euro op de site staan?).
 

Antwoord

Het gaat er om, dat de werkgever het wenselijk vindt dat je dichter bij je werk komt wonen. Een nieuwe functie is niet echt relevant.
Hoe noodzakelijk de verhuizing is, kan ik niet beoordelen, maar wanneer je in Oegstgeest woont en vervolgens naar Amsterdam gaat verhuizen scheelt dat enkelvoudig 40 km. De fiscale voorwaarden zijn:  “de werknemer woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist, waardoor de afstand tussen de nieuwe woning en zijn werk minstens 60% minder wordt” 
Zie ook 
 
Dus voldoe je aan de voorwaarden.
De werkgever mag dus onbelast een bedrag van €  7750,00 uitbetalen en daarbij ook nog de kosten van de verhuizing (verhuiswagen).
 Het uitbetalen zal dan kunnen geschieden door je bruto loon* te verminderen met €  7750,00  (bijvoorbeeld in 2 maanden) en netto €  7750,00 uit te betalen. Het voordeel zal maximaal €  3.900,00 zijn.
Wanneer je €  72,60 overmaakt op de rekening van HR-kiosk, stuur ik je een concept overeenkomst toe en een pro-forma salarisspecificatie.
* of inleveren van vakantiedagen, vakantietoeslag en uiteraard een deel van de bonus. We noemen dit in een cafetariasysteem verruilen.