Warmtebonus moet werknemer helpen huis te verduurzamen

Opinie  |  di 31 jan 2023  |  Bron: CNV&HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Vakbond CNV pleit voor een bij cao geregelde ‘warmtebonus’ voor werknemers. Met de eenmalige uitkering van minimaal € 2.000 zouden werknemers hun woning kunnen verduurzamen en zo hun energielasten structureel naar beneden kunnen brengen.
Uit onderzoek van de vakbond onder 2.700 leden blijkt dat een kwart van de respondenten steeds meer moeite heeft om de rekeningen te betalen. 26% van de groep met financiële problemen kampt door de geldzorgen bovendien met gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en buikpijn. Daarnaast heeft de helft van de respondenten met financiële problemen last van stress, presteert 17% minder goed en geeft 9% aan zelfs aan tegen een burn-out aan te zitten vanwege geldstress. Volgens CNV zou een eenmalige verduurzamingsuitkering veel op kunnen leveren voor werknemers én werkgevers.

Warmtebonus zou onbelast moeten zijn

CNV benadrukt dat werkgevers de bonus moeten zien als aanvulling op een loonsverhoging en niet als vervanging. Praktisch gezien kan een werkgever een bedrag toezeggen aan werknemers, waar zij aanspraak op kunnen maken door het nemen van een energiebesparende maatregel en vervolgens de factuur in te dienen bij de werkgever. Hierbij zou het moeten gaan om een simpel systeem zonder extra belastingregels. Werkgevers kunnen werknemers al een onbelaste bonus geven door deze onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR), die voor dit jaar tijdelijk verruimd is.

Commentaar redactie: Op zich is dit een sympathiek voorstel. Maar daar waar de pijn het sterkst gevoeld wordt, zijn het juist organisaties met relatief veel lage lonen. Het gemiddelde bedrag in de WKR vrije ruimte zal daar per jaar nauwelijks boven de € 500,00 uitkomen. En dat bedrag is ontoereikend. Een werkgever zou dan voor het restant een lening kunnen geven tegen een redelijke marktconforme rente (een renteloze lening voor huisverbetering is een paar jaar geleden afgeschaft).
De lening kan vervolgens ieder jaar via de vrije ruimte worden afgelost.
Het blijven echter ondanks dit belastingvrije deel, toch extra kosten voor de werkgever. Ook als het percentage van de vrije ruimte nogmaals wordt verhoogd.


Andries Bongers

Andries Bongers Meer info