De Universiteit van Utrecht komt met voorstel om werknemers aandelen te verstrekken

Opinie  |  vr 30 aug 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,


Slecht 17% van de bedrijven biedt een dergelijke regeling aan het personeel aan, zegt het onderzoek.
De onderzoeker stelt dat het idee niet nieuw is en daarmee bevestigt hij in feite, dat hij het “zwarte garen heeft uitgevonden, terwijl het witte al bestond”.

Over de afgelopen 20 jaar hebben wij veel bedrijven bijgestaan in een regeling op maat, waarbij de medewerker meer bij het bedrijf en vooral bij de resultaten betrokken wordt.
Het gaat niet alleen om beursgenoteerde bedrijven maar ook kleine B.V.’s. En een winstdeling kan feitelijk in iedere organisatie worden toegepast. Maar hoe?.

Maatwerk

Het vraagt meestal om maatwerk, omdat niet alleen de fiscale consequenties een rol spelen, maar ook het bedrijfsresultaat. En moet het een generieke regeling worden of ook afhankelijk van (individuele) prestaties?
Wordt het een optieregeling of is een zogenaamde SAR aan te bevelen?

Belastingvrij

Een suggestie om jaarlijks € 2.000,00 belastingvrij te doneren, wordt nu al ondervangen door de vrije ruimte van de WKR, die nu al door veel bedrijven niet wordt benut of waarvoor helemaal geen ruimte is. N.B. ook de vrije ruimte van de WKR gaat ten laste van het bedrijfsresultaat of is daar ook een oplossing voor?
Dat belonen in de vorm van aandelen prima kan werken, wil nog niet zeggen dat het geheel belastingvrij is of een bijzonder tarief verdient. Maar er zijn best regelingen, die de belastbaarheid kunnen uitstellen. 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info