Waarom doen we zo hysterisch en krampachtig  over onze staatsschuld?

Opinie  |  di 27 aug 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Nederland is vrijwel het enige land dat zich houdt aan het Stabiliteitspact en krampachtig vasthoudt aan de 3%-norm en een staatsschuld van niet meer dan 60% van het BBP.
Het Stabiliteitspact is door alle EU-landen ondertekend om inflatie te voorkomen en een sterke euro te houden.
De meeste zuidelijke landen houden zich echter niet aan deze normen, te beginnen bij België. En is er dan sprake van inflatie bij die landen die de normen ernstig overtreden? Nee; wel als totale economie, maar daar hebben deze landen geen last van.
Griekenland, Italië, Frankrijk en België zouden allang failliet zijn geweest, wanneer zij de lire en de frank nog zouden hebben.
Nederland wil nu koste wat kost gaan bezuinigen en vooral ambtenaren dringen daarop aan, maar vergeten zelf het mes in hun eigen uitgaven te steken.
Afgezien dat het ambtenarenapparaat ieder jaar aanjongt (inmiddels meer dan een half miljard!), zijn vele uitgaven niet eens verantwoord. Zie de jaarlijkse verslagen van de Algemene Rekenkamer waar het gaat om miljarden die niet verantwoord zijn.

Belastingclaim op pensioengelden

Daarbij is de staatsschuld veel minder dan het CBS wil tonen, omdat de belastingclaim op de pensioengelden* (totaal 30% van 2.000 miljard) niet als een toekomstige vordering wordt meegerekend.

Overigens zullen de oppositiepartijen zich moeten aanrekenen dat de (onverwachte) tegenvallers juist in hun regeerperioden zijn ontstaan.

CBS overzicht

Het CBS gaf van de week een overzicht van de overheidsfinanciën in 2023. Door hogere uitgaven nam het tekort van de overheid toe tot 3,8 miljard euro. Maar de overheidsschuld groeide beperkt, van 480,5 miljard euro naar 481,5 miljard euro. Door een toename van het bbp daalde de schuldquote van 48,3 procent naar 45,1 procent.

Je zou kunnen zeggen keurig!

Er is dus geen enkele reden om zo krampachtig te doen als enig land in Europa. Zou de terughoudendheid van Nederland m.b.t. de overheidsuitgaven, de inflatie en devaluatie van de Euro kunnen beïnvloeden?
Natuurlijk kunnen we bezuinigen en vooral kritisch kijken naar allerlei onzinnige uitgaven. Maar praat ons geen armoede aan, waarbij we juist de meest kwetsbaren treffen.

* pensioenen bij bedrijfspensioenfondsen en pensioenen en lijfrenten bij banken en verzekeringsmaatschappijen
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info