Angstaanjagende begrippen: Staatsschuld, Begrotingstekort en Pensioen

Opinie |  ma 3 okt 2016  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Pensioen, Lijfrente, Staatsschuld, BegrotingZelden zoveel onzin gehoord over deze begrippen. Te pas en te onpas worden ze in een onjuiste context genoemd en dan zijn de verklaringen ook nog incorrect.
De laatste dagen horen we positieve berichten over het “ begrotingstekort”. Tientallen jaren achter elkaar heeft de Staat der Nederlanden meer geld uitgegeven dan er binnen kwam. In sommige landen van de EU meer dan 10%. Totdat men in de EU besloot dat het begrotingstekort in ieder land afzonderlijk jaarlijks niet hoger  mocht zijn dan 3%. De meeste landen hebben hier niet aan voldaan en verzonnen allerlei excuses om deze norm enigszins bij te stellen.
 

Met andere woorden we geven zelfs minder geld uit dan er binnenkomt.


Nederland als braafste jongetje van de klas heeft hier vrijwel altijd aan voldaan en nu is het zelfs zo, dat de begroting zelfs een overschot laat zien. Met andere woorden we geven zelfs minder geld uit dan er binnenkomt.
Dat we binnen de EU een norm hanteren van een begrotingstekort is enigszins discutabel, maar ook weer begrijpelijk. Je moet ergens beginnen. Dat deze methodiek aan kritiek onderhevig is zal ik u proberen uit te leggen met een extreem voorbeeld.
Stel voor u bent multimiljonair. U heeft geen baan meer en er komt slechts een klein pensioentje en AOW binnen. Zeg maar een bedrag van € 15.000,00 per jaar netto. U geeft echter per jaar uit €  50.000,00. U heeft dan een begrotingstekort van € 35.000,00. Is dat erg? Neen, want u bent immers multimiljonair! Dus is de Staatsschuld zeker zo belangrijk als het Begrotingstekort.
Hoe staat het dan met de Staatsschuld in Nederland. Niet best wil menigeen u laten geloven! Vandaag ongeveer €  422 miljard. Dat is ongeveer 65,4% van ons Bruto Binnenlands Product.
(In 2018 daalde de overheidsschuld, net als de laatste jaren, en kwam uit op 52,4 procent van het bbp. Dat is ruim 405 miljard euro, oftewel ruim 23.000 euro per inwoner.)
In Griekenland is dat 175,1 % van het BBP. In Italië 132,6 en in België 101,5 %. We zijn daarmee iets beter dan Duitsland en veel beter dan een aantal zorgelijke landen ten zuiden. Sterker nog we staan bij de top 10 landen van de wereld. Dus zo slecht gaat het nog niet.
Maar nu goed opgelet. U bent niet allemaal boekhouder, maar u zult best begrijpen dat een schuld de optelsom is van het geld wat je in kas hebt en je vorderingen en schulden. Samen maakt dat de Staatsschuld. In sommige landen (o.a. Griekenland) werd wel eens wat vergeten, waardoor  dit land in het jaar 2000 met een bijzondere aanbeveling van Minister Zalm werd toegelaten tot de Euro.
Nu blijkt dat Nederland ook wel eens wat vergeet. N.B. een enorme vordering.
 

De totale pensioenpot (dus pensioenfondsen, pensioenverzekeraars, lijfrentes en kapitaalverzekeringen) bedraagt 2.000 (tweeduizend) miljard euro.
 


Goudstaven die nog ergens blijken te liggen? Neen, gewoon een enorme pot met geld, waar alleen Nederland over beschikt. Geen enkel ander land heeft dat, althans op die schaal.

Laat ik het u uitleggen. De totale pensioenpot (dus pensioenfondsen, pensioenverzekeraars, lijfrentes en kapitaalverzekeringen) bedraagt 2.000 (tweeduizend) miljard euro. Daarover is nog geen belasting betaald. En dat bedrag wordt iedere dag meer! Op het moment dat een pensioen wordt uitbetaald, moet daar gemiddeld zo’n 35% belasting over worden betaald. De uitkering komt immers boven op de AOW. Dus hoeveel heeft de Staat der Nederlanden nog te vorderen? Juist zo’n 700 miljard! Als we dat nou vergeten om mee te tellen? Nederland heeft dus helemaal geen Staatsschuld en is het rijkste land van de wereld en daarom moeten we meer weggeven aan de arme landen van de EU, toch?

Met het pensioen zou het wel slecht gaan? Hou toch op! Ja wel wanneer je al je verplichtingen (naar de toekomst toe) tegen slechts 1% rendement mag berekenen, terwijl het gemiddelde rendement van de pensioenfondsen over de afgelopen decennia N.B. 6% is. De pensioenpotten worden steeds voller.
Wie heeft er belang bij om ons collectief voor de gek te houden?
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: