Pensioen en gitaren

Opinie  |  vr 6 jan 2023  |  Bron: Pensioenlogica  |  Auteur: Dirk Jan Plate  |  Trefwoorden: , ,

Hoe krijgen we meer mensen (jongeren) geïnteresseerd in pensioen?

Dat zij zich eerder verdiepen in wat pensioen mogelijk oplevert en welke keuzes er allemaal gemaakt kunnen worden? Misschien zouden pensioenuitvoerder zoals pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen meer moeten laten zien in wat voor soort bedrijven zij investeren. Niet een abstract beleggingsfonds benoemen maar een aantal specifieke bedrijven en waarom daarvoor is gekozen. Hopelijk is de reden meer dan alleen het te verwachten rendement. Aan de andere kant kan rendement en een goed klinkend doel goed samengaan. Lees gerust verder.

Gitaarbouwer leent geld bij een pensioenfonds

Taylor Guitars bestaat sinds 1974 en is een begrip onder liefhebbers van akoestische gitaren. Er werken 1200 mensen en ook tijdens de lockdown bleef de vraag naar deze kwaliteitsgitaren hoog. Vervolgens verkochten de eigenaren van Taylor Guitars het bedrijf aan het personeel. Het betrof een zogenoemd werknemersparticipatieplan (Employee Stock Ownership Plan). Voor een groot deel gefinancierd door een Canadees pensioenfonds.
Is dat wel verantwoord? Dat dit instrument alleen maar beter klinkt naarmate zij ouder wordt is prachtig echter raakt deze belegging ook de juiste snaar voor alle deelnemers van dit pensioenfonds?

Kwaliteitsproducten als lange termijn belegging

Het pensioenfonds, Healthcare of Ontario Pension Plan (HOOPP), beheert 100 miljard dollar en verstrekte een lening aan Taylor. Het gitaarbedrijf heeft voldoende onderliggende waarde en het team dat het bedrijf heeft opgebouwd blijft aan. Voor het pensioenfonds kan een kwaliteitsproduct een langetermijninvestering zijn met een laag risico, een reële sociale impact en een commercieel rendement.
Taylor is ook sustainable volgens de website. Deze term ‘sustainable’ kan op twee manieren worden uitgelegd:
  • een verantwoorde inzet van materialen met oog voor het milieu; en
  • voor voor een mooie lang aanhoudende volle klank. Dat noemen gitaristen: sustain

Wat Nederlandse pensioenuitvoerders hiervan kunnen leren

Als Nederlandse pensioenuitvoerders ook meer laten zien in welke tastbare bedrijven zij investeren kan dat veel opleveren. Het wordt allemaal minder abstract, de pensioeninteresse wordt mogelijk aangewakkerd en dat kan tot veel goeds leiden.
Ondertussen luister ik naar de klanken van mijn gitaar en wacht geduldig af.

Dirk Jan Plate

Dirk Jan Plate Meer info

Als pensioenspecialist lost Dirk-Jan Plate graag afwijkende pensioenvraagstukken op. Dirk-Jan volgde de postacademische leergangen Pensioenrecht (CPC) en Fiscaal Pensioenrecht, beiden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de pensioenmaster aan de Oysterwyck Hogeschool Tilburg (MPLA). Hij is auteur van het boek ‘Pensioenoplossingen bij ontslag, gevolgen en mogelijkheden uitgebreid behandeld’ (Uitgeverij Paris,  tweede volledig geactualiseerde editie is in mei 2020 verschenen). Hij is de specialist voor dit soort vraagstukken en de sparringpartner voor de HRM-manager, arbeidsjurist/advocaat, vakbond, werkgever, ondernemingsraad of de individuele werknemer.
Contact met Pensioenlogica.nl