In het basisonderwijs wordt teveel verdiend!

Opinie  |  wo 28 mei 2025  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Deeltijd

70% van de basisschoolleraren kunnen het zich veroorloven om in deeltijd te werken. Door nog meer te betalen kunnen leerkrachten nog minder gaan werken.
De kwaliteit van het onderwijs holt jaar in jaar uit achteruit.  Misschien meer betalen op basis  van resultaten?
Het is uiteindelijk een baan op L.O.-niveau, toch? Terwijl van een monteur en installateur  een technische vaardigheid wordt gevraagd op middelbaar niveau.
Hoe is deze scheefgroei ontstaan? Toen ik in het verleden naar de lagere school ging hadden we een meester of schooljuffrouw. Later werd dat een onderwijzer en nu worden ze al leraar genoemd, gelijk aan de docent op het VWO, en de resultaten van het basisonderwijs worden steeds slechter.
OK, dit was een cynische benadering van het probleem, een leraar op de basisschool heeft met veel meer aspecten te dealen dan in mijn tijd.

De Wet Aanpassing Arbeidsduur

Op basis van de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) kan de werkgever nauwelijks een verzoek om minder of op andere arbeidstijden te gaan werken weigeren.
Het tekort aan arbeidsuren is overigens niet alleen een probleem in het onderwijs, maar daar wel structureel.
Het voorstel van staatssecretaris Marielle Paul is nu om basisschoolleraren die een dag extra gaan werken te belonen, met een extra bonus bovenop het salaris of extra sniperdagen.
Snipperdagen? Die gaan dan toch weer ten koste van de arbeidsuren? Het aantal vrije dagen is in het onderwijs NB al ruim bemeten.

Gelijke behandeling

Maar waarom geld naar het basisonderwijs en niet naar het VMBO met technisch onderwijs of gewoon naar alle deeltijdwerkers? En hoe staat het dan met toeslagen voor werknemers die bewust minder zijn gaan werken?
En wat gebeurt er dan met de onderwijzers (30%) die wel fulltime werken? In feite kunnen die op basis van de wet WAA  hun arbeidsduur contractueel met 1 dag laten verlagen om vervolgens voor een bonus in aanmerking komen, wanneer zij daarna een dag extra gaan werken.
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10