Gelijke behandeling arbeidsduur

Datum laatste wijziging: 11 maart 2017  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Voorbeelden gelijke rechten
  2. Jurisprudentie

Voorbeelden gelijke rechten

Een voorbeeld van een wet gelijke behandeling: in 1996 is de Wet onderscheid arbeidsduur (WOA) ingegaan die afkomstig is van een richtlijn van de EU. Wie in deeltijd werkt, heeft dezelfde rechten binnen het bedrijf als een werknemer die fulltime werkt. Zo mag de werkgever een parttimer geen lager uurloon geven dan waar hij op grond van zijn functie recht op heeft. Mocht het bedrijf een bedrijfspensioenregeling hebben dan mag het bedrijf de parttimer daar ook niet van uitsluiten. Hetzelfde geldt voor recht op ouderschapsverlof of onkostenvergoeding.

De meer recente (2012) Wijzigingswet Burgerlijk Wetboek en Ambtenarenwet ivm verbod tot maken van onderscheid tussen werknemers naar arbeidsduur is te vinden op internet.

Jurisprudentie

Een man is bij het CBR werkzaam als examinator op basis van een dienstverband van 40%. De man komt vanwege de omvang van zijn dienstverband niet in aanmerking voor een leaseauto. Deze wordt alleen verstrekt bij een dienstverband van minimaal 80%: een deeltijder van 80% heeft op dezelfde voorwaarden recht op een leaseauto als een voltijder. Volgens de man maakt het CBR jegens hem verboden onderscheid op grond van arbeidsduur door hem, in vergelijking met een collega van 80%, geen gelijkwaardig alternatief te bieden voor het feit dat hem geen leaseauto wordt verstrekt.

Het College voor de Rechten van de Mens spreekt als zijn oordeel uit dat Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen jegens de man verboden onderscheid maakt op grond van arbeidsduur bij de arbeidsvoorwaarden. (Bron: College voor de Rechten van de Mens, feb. 2014)

Ga terug naar subrubriek Gelijke behandeling.