Een meevaller voor alle werkgevers: overmatige beloningen zijn fiscaal getoetst

Opinie |  do 6 feb 2020  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Gelijkheidsbeginsel, Gelijke behandeling, Wet op de Loonbelasting, Forfaitaire regeling, Bovenmatige kostenvergoeding

Belastingexperts zetten grote vraagtekens bij vergoedingen die Tweede Kamerleden netto krijgen. HR-kiosk berichtte daar in het verleden al meerdere keren over. Bedrijven worden door de Belastingdienst de maat genomen, maar Kamerleden komen er mee weg omdat het (zo zegt Rutte) een forfaitaire regeling is.
Minister Knops (Binnenlandse Zaken) geeft een vage reactie en zegt aan te nemen dat de manier waarop de vergoedingen worden uitgekeerd “juridisch getoetst” is.

Daar gaat Minister Knops helemaal niet over

Helaas: Minister Knops gaat wel over de vergoedingen, zoals iedere werkgever, maar de Belastingdienst gaat over de toepassing van de loonbelasingwet en niet minister Knops. Het is dus zijn nieuwe collega Hans Vijlbrief of minister Wobke Hoekstra, die mogelijk een uitspraak zou mogen doen, maar in eerste instantie dient hier de Belastingdienst zelf op te treden. Of is dat teveel gevraagd?
Of de regelingen (die fiscaal niet zijn getoetst en al helemaal geen forfaitaire regelingen zijn) worden herroepen, dan wel de overmatige beloning wordt fiscaal belast. En als de regelingen wel getoetst zijn worden deze op grond van het gelijkheidsbeginsel voor iedere werkgever toepasbaar. 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: