Gehandicaptenzorg: uitstroom stoppen en instroom bevorderen, maar vooral capaciteitsprobleem oplossen

Opinie  |  ma 2 okt 2023  |  Bron: ASCIE  |  Auteur: Jan H.M. Hendriks  |  Trefwoorden: , , , , , , , , , ,



1. Inleiding

In de wereld van de gehandicaptenzorg is er een groeiende behoefte aan gekwalificeerde zorgprofessionals. Tegelijkertijd kampt de sector met een aanzienlijke uitstroom, wat het moeilijk maakt om aan deze vraag te voldoen. Dit artikel werpt een blik op de oorzaken van uitstroom en onvoldoende instroom binnen de gehandicaptenzorg en biedt tenminste vijf oplossingsrichtingen voor beide HR-vraagstukken.

2. Analyse, knelpunten en oorzaken uitstroom van zorgprofessionals in Gehandicaptenzorg

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de uitstroom van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Ten eerste ervaren veel professionals een hoge werkdruk en emotionele belasting, waardoor ze gemakkelijk kunnen opbranden. Daarnaast is er vaak sprake van beperkte carrièreperspectieven en financiële compensatie, wat professionals kan ontmoedigen om langdurig in deze sector te blijven werken.
Bovendien worden zorgprofessionals geconfronteerd met complexe regelgeving en bureaucratie, wat hun werklast verder verzwaart. Daarnaast speelt het gebrek aan erkenning en waardering voor hun werk een rol bij de uitstroom. Dit alles resulteert in een gebrek aan motivatie en tevredenheid, wat professionals kan doen besluiten om elders werk te zoeken.
2.1 Hoge werkdruk en belasting
Een veelvoorkomende reden voor werknemers om een organisatie te verlaten is de hoge werkdruk en belasting die zij ervaren. Dit kan leiden tot stress, burn-out en uiteindelijk tot het zoeken naar een andere baan met minder druk. Het is essentieel dat HR-managers deze problemen serieus nemen en op zoek gaan naar manieren om de werkdruk te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door het herverdelen van taken, het implementeren van flexibele werkuren of het aanbieden van trainingen op het gebied van stressmanagement.

2.2 Carrièreperspectief

Een gebrek aan carrièreperspectief kan een belangrijke factor zijn bij het besluit van werknemers om de organisatie te verlaten. Als medewerkers het gevoel hebben dat er geen mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie, zullen ze eerder geneigd zijn om elders naar kansen te zoeken. Het is aan HR-professionals en managers om loopbaanpaden en doorgroeimogelijkheden duidelijk te communiceren en deze ook daadwerkelijk beschikbaar te maken voor medewerkers.

2.3 Financiële compensatie

Een andere oorzaak van uitstroom kan worden gevonden in ontevredenheid over de financiële compensatie. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze onderbetaald worden in vergelijking met hun functie en verantwoordelijkheden, zullen ze sneller geneigd zijn om elders naar betere beloningen te zoeken. Het is belangrijk voor HR-managers om regelmatig salarisbenchmarking uit te voeren en ervoor te zorgen dat de lonen marktconform zijn. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen of flexibele arbeidsvoorwaarden, ook worden ingezet als middel om medewerkers aan boord te houden.

2.4 Complexe regelgeving en bureaucratie

Complexiteit in regelgeving en bureaucratische processen kunnen frustrerend zijn voor werknemers. Als zij constant hinder ondervinden bij het uitvoeren van hun werk door onnodige administratieve rompslomp, kan dit een reden zijn om de organisatie te verlaten. HR-professionals en managers kunnen dit probleem aanpakken door processen te vereenvoudigen, duidelijke richtlijnen te communiceren en waar mogelijk automatisering in te zetten om tijd en moeite te besparen.

2.5 Erkenning en waardering

Een gebrek aan erkenning en waardering kan ervoor zorgen dat werknemers zich niet gewaardeerd voelen in hun werk. Dit kan leiden tot demotivatie en uiteindelijk tot het zoeken naar een organisatie waar ze wel de erkenning krijgen die ze verdienen. Het is van cruciaal belang voor HR-managers en managers om regelmatig positieve feedback te geven, prestaties te erkennen en medewerkers te belonen voor hun inzet.
Door deze oorzaken van uitstroom binnen uw organisatie te onderzoeken en aan te pakken, kunt u proactief maatregelen nemen om het personeelsverloop te verminderen. Bied medewerkers een gezonde werkomgeving met voldoende loopbaanperspectieven, marktconforme beloningen, eenvoudige processen en erkenning voor hun bijdragen - dit zal leiden tot meer betrokkenheid, motivatie en loyaliteit onder uw personeel.

3. Oplossingsrichtingen voor terugdringen van uitstroom

Om de uitstroom van zorgprofessionals binnen de gehandicaptenzorg tegen te gaan, moeten er gerichte maatregelen worden genomen. Allereerst is het belangrijk om de werkdruk te verminderen en professionals voldoende ondersteuning te bieden, zowel op emotioneel als praktisch vlak. Daarnaast is het essentieel om carrièreperspectieven binnen de sector te verbeteren en investeringen te doen in bijscholing en persoonlijke ontwikkeling. Financiële compensatie moet ook worden herzien, zodat professionals zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd blijven om in deze sector actief te blijven. Bovendien moet er aandacht worden besteed aan het vereenvoudigen van regelgeving en bureaucratie, zodat professionals meer tijd kunnen besteden aan directe zorgverlening in plaats van administratieve taken.

3.1 Gezonde werkomgeving en werkdrukvermindering

Een gezonde werkomgeving is essentieel voor het behoud van medewerkers. Werkdruk kan leiden tot stress en burn-out, wat weer kan resulteren in vertrek uit de organisatie. Om werkdruk te verminderen kunnen er verschillende maatregelen genomen worden:
Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen en realistische verwachtingen.
Bied voldoende ondersteuning aan medewerkers, bijvoorbeeld door middel van coaching of training.
Promoot een goede work-life balance door flexibele werkuren of thuiswerkmogelijkheden aan te bieden.
Stimuleer open communicatie tussen medewerkers en leidinggevenden, zodat eventuele knelpunten tijdig kunnen worden besproken.

3.2 Loopbaan- en carrièreperspectief

Een gebrek aan loopbaan- en carrièreperspectief kan ervoor zorgen dat medewerkers op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen buiten de organisatie. Om dit te voorkomen kunnen de volgende maatregelen genomen worden:
Bied mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, zoals trainingen en opleidingen.
Stimuleer interne mobiliteit door het aanbieden van doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.
Zorg voor een transparant beoordelingssysteem, waarin duidelijk wordt gecommuniceerd welke stappen medewerkers kunnen nemen om hun loopbaan te bevorderen.

3.3 Erkenning en waardering

Het tonen van erkenning en waardering is cruciaal voor het behoud van medewerkers. Een gebrek hieraan kan ervoor zorgen dat medewerkers zich niet gewaardeerd voelen en daardoor hun heil elders zoeken. Enkele manieren om erkenning en waardering te tonen zijn:
Geef regelmatig feedback aan medewerkers over hun prestaties.
Bied ruimte voor autonomie, zodat medewerkers zich gewaardeerd voelen in hun bijdrage aan de organisatie.
Organiseer regelmatig teambuildingactiviteiten om het gevoel van samenhorigheid te versterken.

3.4 Passende beloningsmaatregelen

Een eerlijke en passende beloning is een belangrijke factor in het behoud van medewerkers. Het niet bieden van een competitief salaris kan ervoor zorgen dat medewerkers elders gaan kijken. Om dit te voorkomen kunnen de volgende maatregelen genomen worden:
Zorg voor een marktconform salaris, gebaseerd op functie, ervaring en prestaties.
Bied secundaire arbeidsvoorwaarden aan die aansluiten bij de behoeften van medewerkers, zoals flexibele werktijden of extra vakantiedagen.
Stimuleer financiële groei door middel van bonussen of prestatiegerichte beloningen.

3.5 Vereenvoudiging regelgeving en functionele bureaucratie

Een overdaad aan regels en bureaucratie kan demotiverend werken voor medewerkers en ervoor zorgen dat zij hun heil elders gaan zoeken. Om dit tegen te gaan kunnen de volgende maatregelen genomen worden:
Evalueer regelmatig bestaande procedures en verwijder overbodige regels.
Automatiseer administratieve processen waar mogelijk, om tijdsbesparing te realiseren.
Stimuleer een cultuur van vertrouwen en autonomie, waarin medewerkers de ruimte krijgen om zelf beslissingen te nemen.
Door het implementeren van bovenstaande oplossingsrichtingen kunnen HR-managers, HR-professionals en managers de uitstroom binnen hun organisatie terugdringen. Het creëren van een gezonde werkomgeving, het bieden van loopbaan- en carrièreperspectief, het tonen van erkenning en waardering, het toepassen van passende beloningsmaatregelen en het vereenvoudigen van regelgeving dragen allen bij aan het behoud van waardevolle medewerkers. Het is belangrijk om deze aspecten continu te evalueren en aan te passen aan de behoeften en wensen van medewerkers, om zo een aantrekkelijke werkplek te blijven bieden.

4. Oorzaken onvoldoende instroom zorgprofessionals in Gehandicaptenzorg

Niet alleen wordt de gehandicaptenzorg geconfronteerd met een hoge uitstroom van professionals, maar er is ook sprake van een gebrek aan instroom. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren.

4.1 Kwalificering en specifiek opleiden

Ten eerste is er een tekort aan gekwalificeerde professionals die specifiek opgeleid zijn voor het werken in de gehandicaptenzorg. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze sector unieke vaardigheden en kennis vereist om effectief te kunnen functioneren. Helaas zijn er op dit moment niet voldoende opleidingsprogramma's die zich richten op het specifiek trainen van professionals voor deze sector. Hierdoor ontstaat er een kloof tussen de vraag naar gekwalificeerd personeel en het aanbod.

4.2 Imago van de sector

Een andere factor die bijdraagt aan het gebrek aan instroom in de gehandicaptenzorg is het negatieve imago van de sector. Berichtgeving over problemen en uitdagingen binnen de zorg, zoals personeelstekorten, werkdruk en incidenten, heeft invloed op hoe potentiële professionals deze sector zien. Deze negatieve berichtgeving kan ervoor zorgen dat mensen worden afgeschrikt om te kiezen voor een carrière in de gehandicaptenzorg. Het is daarom belangrijk om het imago van de sector te verbeteren en potentiële professionals te laten zien dat er ook veel voldoening en kansen zijn binnen dit werkveld.

4.3 Loopbaanperspectieven

Een derde oorzaak van het gebrek aan instroom in de gehandicaptenzorg is het ontbreken van loopbaanperspectieven. Veel professionals willen graag weten welke carrièremogelijkheden er zijn binnen een bepaalde sector voordat ze een keuze maken. Helaas zijn er binnen de gehandicaptenzorg vaak onvoldoende duidelijke leer- en loopbaanpaden beschikbaar. Dit gebrek aan perspectief kan ervoor zorgen dat potentiële professionals liever kiezen voor sectoren waarin meer mogelijkheden voor groei en ontwikkeling worden geboden.

5. Oplossingsrichtingen voor verbeteren van instroom

Om het probleem van de onvoldoende instroom van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg aan te pakken, moeten er verschillende maatregelen worden genomen.

5.1 Opleiding, leren en ontwikkelen

Allereerst is het essentieel om gerichte opleidingsprogramma's te ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van deze sector. Het is belangrijk om te investeren in het trainen van gekwalificeerd personeel dat over de juiste vaardigheden en kennis beschikt om effectief te kunnen werken met mensen met een handicap. Er moet geïnvesteerd worden in opleiding en training om meer gekwalificeerde professionals op te leiden die specifiek gespecialiseerd zijn in de gehandicaptenzorg.

5.2 Arbeidsmarktcampagnes

Daarnaast moet er actief gewerkt worden aan het verbeteren van het imago van de gehandicapten-zorgsector. Dit kan gedaan worden door positieve verhalen en succesverhalen te delen, zodat potentiële professionals een realistisch beeld krijgen van het werk en de voldoening die het kan bieden. Bovendien is het belangrijk om het imago van het werk en werken in de gehandicaptenzorg positiever neer te zetten en aandacht te vestigen op de vele voldoening gevende aspecten van het werken met mensen met een handicap. Dit kan gedaan worden via gerichte marketingcampagnes en samenwerking met het onderwijs om studenten bewust te maken van mogelijkheden in deze sector.

5.3 Loopbaanperspectief

Ook is het belangrijk om duidelijke loopbaanperspectieven te bieden binnen de gehandicaptenzorg. Dit kan gedaan worden door leer- en loopbaanpaden te ontwikkelen waarin professionals zich kunnen ontwikkelen en doorgroeien. Het is essentieel dat potentiële professionals weten dat er mogelijkheden zijn voor groei en ontwikkeling in deze sector. Leer- en loopbaanpaden als wenkend loopbaanperspectief dat geboden kan worden en wat zorgprofessionals aantrekt en vasthoudt.

5.4 Werkomgeving

Ook moet er aandacht besteed worden aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het verminderen van werkdruk, zodat de sector aantrekkelijker wordt voor potentiële professionals. Waarbij een veilige, gezonde werkomgeving en werkvreugde anderzijds de boventoon voeren. Alleen door deze oorzaken aan te pakken en gerichte acties te ondernemen, kan er een positieve verandering teweeggebracht worden in de instroom van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Het is belangrijk om samen te werken met onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en andere relevante partijen om deze uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is om hoogwaardige zorg te bieden aan mensen met een handicap.

6. Uitstroom-instroom als HR Vraagstuk - conclusies

Het vraagstuk van uitstroom en onvoldoende instroom binnen de gehandicaptenzorg is een complex HR-vraagstuk dat aandacht en actie vereist van managers, directeuren en bestuurders in de sector. Door de oorzaken van uitstroom aan te pakken en te werken aan het verbeteren van instroom, kan de sector beter voldoen aan de behoeften van mensen met een handicap en tegelijkertijd een aantrekkelijke werkomgeving creëren voor zorgprofessionals.

7. Hoe nu verder

Om daadwerkelijk vooruitgang te boeken op het gebied van uitstroom en instroom binnen de gehandicaptenzorg, is het essentieel dat managers, directeuren en bestuurders (regionaal) samenwerken om concrete plannen op te stellen en acties te ondernemen. Door middel van nauwe samenwerking met opleidingsinstituten, investeringen in opleidingen, praktijkleren (bijscholing) en persoonlijke ontwikkeling, verbetering van carrièreperspectieven, herziening van financiële compensatie en het verminderen van bureaucratische lasten kunnen er significante stappen worden gezet om zowel uitstroom als instroom binnen de gehandicaptenzorg aan te pakken.

8. Tot slot

De toekomst van de gehandicaptenzorg hangt af van onze inspanningen om de uitstroom terug te dringen en meer professionals naar deze sector te trekken. Door dit vraagstuk serieus te nemen en proactief actie te ondernemen, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en de kwaliteit van zorg voor mensen met een handicap verbeteren.

Samenvatting

In de huidige maatschappij is er een groeiende vraag naar zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in de gehandicaptenzorg. Helaas worden we geconfronteerd met een aanzienlijk verloop en uitstroom van deze professionals. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor organisaties in de gehandicaptenzorg, omdat het belangrijk is om voldoende gekwalificeerd personeel te hebben om aan de behoeften van de cliënten te kunnen voldoen.

Oorzaken voor verloop en uitstroom

Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan het verloop en de uitstroom van zorgprofessionals binnen de gehandicaptenzorg. Het is essentieel om deze oorzaken te begrijpen, zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden om de instroom te bevorderen en het verloop te verminderen.

1. Werkdruk en burn-out

Een van de belangrijkste oorzaken voor verloop en uitstroom binnen de gehandicaptenzorg is de hoge werkdruk waarmee zorgprofessionals worden geconfronteerd. Het continu moeten leveren van intensieve zorg en ondersteuning kan leiden tot overbelasting en burn-out bij medewerkers. Dit heeft niet alleen invloed op hun fysieke en mentale gezondheid, maar ook op hun motivatie om in de sector te blijven werken.

2. Gebrek aan loopbaanperspectief

Een gebrek aan loopbaanperspectief is een andere reden waarom zorgprofessionals ervoor kiezen om de gehandicaptenzorg te verlaten. Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden en carrièrepaden kan leiden tot demotivatie en het gevoel dat er geen persoonlijke groei mogelijk is binnen de organisatie. Hierdoor gaan professionals op zoek naar andere mogelijkheden buiten de gehandicaptenzorg.

3. Onvoldoende waardering en erkenning

Zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg hebben vaak te maken met uitdagende situaties waarin zij dagelijks het verschil maken voor kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat hun inzet en bijdrage worden erkend en gewaardeerd. Het gebrek aan waardering en erkenning kan ervoor zorgen dat professionals zich niet voldoende gewaardeerd voelen, wat uiteindelijk kan leiden tot een vermindering van de motivatie om in de sector te blijven werken.

4. Beperkte mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling

Een ander aspect dat bijdraagt aan het verloop en de uitstroom van zorgprofessionals binnen de gehandicaptenzorg is het gebrek aan mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling. Het is essentieel dat professionals zich kunnen blijven ontwikkelen om up-to-date te blijven met nieuwe kennis en vaardigheden binnen hun vakgebied. Als organisaties geen adequate scholingsprogramma's bieden, kunnen professionals geneigd zijn elders naar mogelijkheden te zoeken waar ze wel kunnen groeien.

5. Arbeidsvoorwaarden

Tot slot spelen arbeidsvoorwaarden ook een rol bij het verloop en de uitstroom van zorgprofessionals binnen de gehandicaptenzorg. Onvoldoende salaris, beperkte secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibiliteit in werktijden of onvoldoende verlofmogelijkheden, kunnen ervoor zorgen dat professionals op zoek gaan naar betere arbeidsomstandigheden.

Het bevorderen van instroom

Om de instroom van (zorg)professionals binnen de gehandicaptenzorg te bevorderen, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de genoemde oorzaken aan te pakken. Enkele suggesties zijn:
Zorgen voor een gezonde werk-privébalans en het verminderen van werkdruk door voldoende personeel in te zetten.
Creëren van loopbaanperspectief door het bieden van doorgroeimogelijkheden en carrièrepaden binnen de organisatie.
Waardering en erkenning tonen voor de inzet en bijdrage van zorgprofessionals.
Bieden van scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden om professionals up-to-date te houden met nieuwe kennis en vaardigheden.
Zorgen voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die recht doen aan de inzet en verantwoordelijkheden van zorgprofessionals.
Door deze maatregelen te implementeren, kunnen organisaties in de gehandicaptenzorg ervoor zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is om hoogwaardige zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met een beperking. Dit zal niet alleen leiden tot een hogere kwaliteit van leven voor cliënten, maar ook tot meer professionele voldoening bij medewerkers.
Samengevat is het begrijpen van de oorzaken voor verloop en uitstroom van (zorg)professionals binnen de gehandicaptenzorg essentieel om de instroom te bevorderen. Door het aanpakken van werkdruk, het bieden van loopbaanperspectief, waardering en erkenning, scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden kunnen organisaties in de gehandicaptenzorg ervoor zorgen dat professionals gemotiveerd blijven om in de sector te blijven werken.

Programma MGZ-VG Samen en Anders

Het meerjarige programma MGZ-VG Samen en Anders (https://mgzvg.nl) werkt vanuit verschillende actielijnen aan continuïteit van de beschikbaarheid aan de medisch-generalistische zorg. Het programma is op zoek naar een integrale oplossing voor het interne en externe arbeidsmarkt  vraagstuk waarbij toeleiding, opleiding en praktijkgestuurd leren als TOP-concept gefaciliteerd kan gaan worden met de zorgprofessionals als vertrekpunt met regie over de eigen loopbaan. Loopbaanperspectief, loopbaanpaden en loopbaanleren zijn daarbij sleutelwoorden.
De AscieGroup werkt aan vernieuwing van het opleiden, leren en ontwikkelen in de zorg waarbij praktijkgestuurd leren de basis vormt van de vorming van zorgprofessionals. De drieluik binnen leerprogramma’s (een beroepsgericht leertraject, het leertraject begeleidingsschil en het leertraject train-de-trainer) die zich volledig voltrekken in de beroeps- en werkpraktijk vormen daarbij het fundament van de beoogde onderwijsvernieuwing. Het leerprogramma vindt volledig plaats “in huis” en “op maat”.

 

Jan H.M. Hendriks

Jan H.M. Hendriks Meer info