FNV wil afspraken over thuiswerk, die NB al 20 jaar bestaan

Opinie |  zo 30 aug 2020  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Thuiswerken, Telewerken, Arbowet, Onkosten, Reiskosten, Woon-werk

De FNV wil in nieuwe CAO’s afspraken maken over thuiswerken en weer op kantoor werken. De grootste vakcentrale baseert zich bij die eis op een vrijdag gepubliceerde enquête onder ruim negenduizend leden. Vier op de vijf respondenten willen een vergoeding voor de kosten die ze thuis maken.

Al meer dan 20 jaar bestaan er duidelijke regels over het thuiswerken. Jarenlang heb ik er over geschreven o.a. in publicaties als: "Ga ik naar het werk of ga ik aan het werk” of “Telewerken in plaats van rekening rijden” en kortgeleden nog “Lekker veel mensen onder je, is de wens van ieder leidinggevende, toch?. En in mijn boek “Fiscaal Vriendelijk Belonen”.

We willen nu ineens regels, die al meer dan 20 jaar voortdurend veranderen

Het is allemaal niet zo moeilijk, maar wel verwarrend. Hadden we voor de WKR (2015) nog de riante regeling van € 1.850, die de werkgever eens per 5 jaar onbelast mocht verstrekken (meestal verruilen) voor een thuiswerkplek, kregen we daarna, nadat eerst de PC-regeling was afgeschaft en meer leuke onbelaste vergoedingen, de WKR regeling. Vanwege de besparing in “administratieve lasten”(!) zo deed men ons geloven. Al gauw werd het percentage dat mogelijk naar 1,7% van de loonsom zou gaan, verlaagd naar 1,2%. Laat ik hier verder maar niet op ingaan.

Wat mag nu wel met thuiswerken vergoed worden? 

Het gaat erom wat met thuiswerken nog wel mag worden vergoed, zowel aan meubilair, onkosten en reiskosten. Dat blijkt allemaal wel mee te vallen. Het moet alleen fiscaal wel goed geregeld worden.
Belangrijke vraag is ook: Gaan we na het corona tijdperk toch weer baasje spelen?
Wil je antwoord op al deze vragen, volg dan de online sessie met Esther Flipse.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


Zuivere koffie


De gratis versnapering voor de thuiswerker! Enjoy life arrangementen.
Bestel direct   |   Geschenken