Een leaseauto bestaat niet, maar vanaf 2025 wel allemaal aan de stekker?

Opinie  |  vr 8 jul 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Staatssecretaris Vivianne Heijnen bereidt regelgeving voor om het zakelijke wagenpark versneld te gaan vergroenen met veel meer stekkerauto’s. Door de zakelijke autovloot versneld te vergroenen kan een belangrijke stap gezet worden, vindt het Kabinet.
Vanaf 2025 alleen nog elektrisch leasen! Met verplicht vergroenen wil het kabinet op kortere termijn ook de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s vergroten.
 
Mogelijk bedoelt de staatssecretaris met een leaseauto een “auto van de zaak”. Dat is een auto die door de zaak beschikbaar is gesteld of bij een eenmanszaak gewoon de auto van de eigenaar is. Dat kan dus ook een auto zijn die op de tweedehandsmarkt is gekocht van 15 jaar of ouder.
 
Ik krijg de indruk dat het kabinet iedereen aan een stekkerauto wil hebben, terwijl het gewoon doorrijden met je oude auto minder milieuvervuilend is dan de fabricage van een elektrische auto, behalve natuurlijk wanneer deze in het buitenland vervaardigd is. Maar wanneer we in Nederland de hele aarde willen redden, is het buitenland ook belangrijk.

Helemaal geen auto is nog doeltreffender

Verder is veel doeltreffender wanneer werkgevers op basis van een “mobiliteitsbeleid” helemaal geen auto meer beschikbaar stellen of minstens de medewerker voor een aantrekkelijke keuze stellen. Op dit moment zijn o.a. Merknemers betrokken bij veel strategische maatregelen op het gebied van vervoer en belonen.
 
Maar ook wel eens bedacht, dat niet iedere werkgever een mogelijkheid heeft om voor alle auto’s van de zaak een stekker op de parkeerplaats te hebben of dat blijkt dat het elektriciteitsnet lokaal of landelijk dit helemaal niet aan kan.
 
Geen auto is een beter alternatief en allemaal in de collectieve elektrische auto van de zaak, die we trein gaan noemen en die ook nog eens gratis is, toch? Moeten we wel het "spoor" eens eenvoudiger maken en weer re-nationaliseren.



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10