Bijna 1 miljoen werknemers heeft geen pensioen

Opinie  |  vr 16 dec 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden:

Behalve dan de AOW heeft bijna 15% van de werknemers geen pensioen en sparen ook niet voor bijvoorbeeld een lijfrente. En dan zijn de vele ZZP-ers nog niet eens meegeteld!
Veel werknemers staren zich blind op hun maandelijkse netto inkomen en weten zelfs niet eens of er wel een pensioen is en of ze hier misschien wel recht op hebben.

Kosten van pensioen

De kosten van een pensioenregeling kunnen afhankelijk van de AOW-franchise gauw zo’n 10 tot 20% bedragen van de loonsom. Niet iedere werkgever zit te wachten op een dergelijke verhoging van de loonkosten en zal vaak niet uit eigen beweging een pensioen afsluiten of nagaan of er wellicht een verplichte aansluiting bij een Bedrijfspensioenfonds is.
Wanneer dat laatste na enige jaren blijkt, ontstaat er een verhitte discussie tussen het pensioenfonds en de werkgever over een torenhoge navordering.
Het is dus belangrijk om na te gaan welke verplichtingen er zijn op dit gebied en vooral om de medewerker (als er wel een pensioen is) duidelijk te maken wat de waarde daarvan is.

Het artikel van Mr. Michiel Slagmaat van Gommers&Partners geeft nog eens aan, dat zelfs een woord over de aard van de organisatie tot heftige discussies kan leiden, waar vervolgens de rechtbank aan te pas gaat komen.


 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info