Werkgever mag mondkapjes voor ov onbelast vergoeden

wo 10 jun 2020  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Mondkapjes, Onbelaste vergoeding, Onbelaste verstrekking, Openbaar vervoer, Arbowet

Werkgevers kunnen mondkapjes die hun werknemers nodig hebben als ze met het openbaar vervoer van en naar het werk willen reizen, onbelast vergoeden. De wet geeft de werknemers echter geen recht op die vergoeding.
 
Sinds 1 juni 2020 moet iedereen die met het openbaar vervoer reist een mondkapje dragen  om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. De werknemer is in principe zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij van en naar het werk reist. Werknemers hebben ook daarom wettelijk geen recht op een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, tenzij dit in de arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd. Dit geldt ook voor verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer.

Verplichte mondkapjes op het werk wel vergoeden

Voor werknemers die in het openbaar vervoer werken, bijvoorbeeld bij de NS, is de situatie anders. De werkgever moet namelijk zorgen voor een veilige werkplek. Als er kans is op besmetting met het coronavirus, is de werkgever verplicht om beschermingsmateriaal aan te bieden en deze te betalen. Hij kan daarom de werknemer verplichten om deze beschermingsmiddelen, waaronder het mondkapje, op het werk te gebruiken.
Maar ook in de Zorg kan de werkgever dus beschermingsmiddelen verplichten en deze dus onbelast verstrekken.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


Zuivere koffie


De gratis versnapering voor de thuiswerker! Enjoy life arrangementen.
Bestel direct   |   Geschenken