Voorstel Klijnsma lost kern pensioenprobleem niet op

Opinie  |  di 2 sep 2014  |  Bron: Redactie HR-kiosk  |  Auteur: Pieter Marres  |  Trefwoorden:

Aanpassing financieel toetsingskader (ftk)

Klijnsma weet de nieuwe regels voor pensioenfondsen goed te verkopen. Het gaat om de aanpassing van het financieel toetsingskader (ftk). Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met de wetswijziging bewerkstelligen dat pensioenfondsen straks beter dan nu in staat zijn om financiële schokken op te vangen. Ze moeten die mee- en tegenvallers eerlijker verdelen over jong en oud. Pensioenfondsen moeten volgens de nieuwe regels bij tegenvallers direct maatregelen nemen, zoals het verlagen van de pensioenen. Daarentegen worden de eisen om de uitkeringen te verhogen (indexeren genoemd) aangescherpt en moeten pensioenfondsen grotere buffers aanhouden.

Het wetsvoorstel volgens Klijnsma ''duidelijk, evenwichtig en eerlijk voor jong en oud'


Het zou ook leiden tot meer rust en stabiliteit in de pensioenwereld. Daarnaast is het wetsvoorstel volgens Klijnsma ''duidelijk, evenwichtig en eerlijk voor jong en oud''. Dat zijn natuurlijk mooie woorden.

Hoger eigen vermogen

Waar de nieuwe regels in essentie op neer komen is dat pensioenfondsen ca. 5% meer eigen vermogen moeten gaan aanhouden (*). Ieder bedrijf weet dat een hoger eigen vermogen  - oftewel "meer vet op de botten" - leidt tot een betere nachtrust. Om daar te komen moet er echter eerst worden gespaard. En dat terwijl de economie juist snakt naar consumenten die weer wat gaan uitgeven. Kortom: de regels komen op het verkeerde moment.

Zolang de eigendomsrechten van de pensioenen onduidelijk blijven, zal de verdeling blijven leiden tot heftige discussies


Daarnaast zullen de regels het kernprobleem van ons collectieve systeem niet oplossen. Omdat al het spaargeld nu in "een grote pot" gaat is niet op voorhand duidelijk welke euro bij wie hoort. Zolang de eigendomsrechten van de pensioenen onduidelijk blijven, zal de verdeling blijven leiden tot heftige discussies. De regels van Klijnma zullen daar weinig aan veranderen.
De jongerentakken van vakcentrales FNV, CNV en VCP meldden vorige week ‘overwegend tevreden’ te zijn met de nieuwe regels. Het nieuwe “financieel toetsingskader” is evenwichtiger dan het oude, lieten ze weten.
(*) zie: impactstudie ‘Uitwerking herziening berekeningssystematiek Vereist Eigen Vermogen’, Rijksoverheid, 2011/09/14. 

 
 

Pieter Marres

Pieter Marres Meer info