Hoera, bijna iedereen gaat er op vooruit in 2021!

Opinie |  vr 18 dec 2020  | Bron: Telegraaf HR-kiosk  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Loonheffing, 2021, Salarisspecificatie, Loonstrookje

Juichkreten in de kranten van vandaag. “Loonstrookje stemt vrolijk. Veel werknemers erop vooruit ondanks crisis. Het nieuwe jaar begint voor veel werknemers met een positieve verrassing.”

Volgens het loonstrookje gaat iedereen erop vooruit

Bijna iedereen gaat er volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid netto op vooruit.
Bijna iedereen, maar niet de velen die helaas door het instorten van de economie zijn ontslagen of hun bedrijf failliet zien gaan. En de gepensioneerden die al meer dan 10 jaar wachten op een indexering van hun pensioen.
Maar, het overgrote deel van de werknemers gaat er dus 2% op vooruit.
Stel: u verdient per jaar € 35.000,00, is € 2.916,00 per maand (excl. vakantietoeslag). Door een kleine verlaging van het belastingtarief is het positieve verschil tussen 2020 en 2021 een bedrag netto van € 46,00 per maand. Dat is best mooi meegenomen.

Wat blijft er vrij besteedbaar van over?

Maar wat blijft er nu van over, wanneer de huur met 5% omhoog gaat, de Gemeentelijke Belastingen + WOZ/OZB exorbitant met 5% worden verhoogd en de energiekosten met € 25,00 per maand omhoog gaan? De Zorgkosten worden gemiddeld ook € 17,00 per maand duurder. Samen worden de basisuitgaven voor iedereen ongeveer € 100,00 hoger per maand, waarvan ongeveer 50% gecompenseerd wordt met € 46,00 lagere belastingen. 
De prijzen aan de kassa van de supermarkt gaan gemiddeld niet omhoog zegt de branche zelf, maar door de consument wordt dat toch anders gevoeld dit jaar. Maar dat laten we maar buiten beschouwing.

Een verkiezingspamflet

Het bericht van het Ministerie van Sociale Zaken en van het Ministerie van Financiën, dat bijna iedereen erop vooruitgaat, lijkt meer een verkiezingspamflet, dat alle nare berichten over de toeslagenaffaire moet toedekken.
En met dit prettige bericht is er ook geen reden voor de Vakbonden om nu om een loonsverhoging te vragen voor 2021, toch?

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: