Aantal arbeidsplaatsen toegenomen? Hoezo?

Opinie  |  do 5 mrt 2015  |  Bron: Redactie HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Deze koppen verschenen in de dagbladen. Het aantal uitzenduren is met 2,4 procent gestegen! Grootste banenstijging in 3½ jaar! Dat is mooi voor de uitzendbranche.
Maar wat zegt dat over het totale aantal arbeidsplaatsen?
Lees eerst het verhaal van het CBS en kijk dan naar de andere cijfers van dezelfde “onafhankelijke” staatsinstelling.
 

De grootste stijging in het vierde kwartaal van 2014

De grootste stijging in het vierde kwartaal van 2014 ten opzichte van het derde kwartaal in ruim vier jaar tijd. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat is nu precies de stijging

De stijging is zowel te zien in de uren in langlopende als kortlopende contracten.
In langlopende contracten, zoals bij detachering en payrolling, steeg het aantal uren met 3,7 procent. De toename in deze vorm van uitzendwerk duurt al drie jaar en is volgens het CBS in lijn met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daarbij willen werkgevers meer flexibiliteit in het personeelsbeleid en geven zij vaker de voorkeur aan langlopende uitzendcontracten in plaats van vaste aanstellingen.
In 2014 lag het aantal uitzenduren 6,6 procent hoger dan in 2013.
 

Voor meer banen voor flexkrachten

De werkgelegenheid is in het vierde kwartaal van 2014 verder gestegen maakte het CBS bekend in het kwartaaloverzicht van de situatie op de arbeidsmarkt. Er kwamen ten opzichte van een kwartaal eerder 42 duizend banen bij. Dit is de grootste toename in 3½ jaar. Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen. Ook het aantal vacatures groeide opnieuw, met 6 duizend. Dit betekent (zegt het CBS) dat de situatie op de arbeidsmarkt in de loop van 2014 verder is verbeterd. Wel neemt het aantal langdurig werklozen nog steeds toe.

Het aantal banen* van werknemers en zelfstandigen nam in het vierde kwartaal van 2014 toe met 42 duizend. Dit is de grootste stijging in 3½ jaar. In het tweede kwartaal van 2014 was er, na ruim twee jaren van banenverlies, voor het eerst weer een lichte groei van het aantal banen. In de loop van het jaar trok de banengroei verder aan: in het tweede kwartaal kwamen er 15 duizend banen bij, in het derde en vierde kwartaal waren dat er respectievelijk 22 duizend en 42 duizend.

Door de aantrekkende werkgelegenheid kwam het aantal banen in het vierde kwartaal van 2014 uit op 9,8 miljoen. Dat zijn 64 duizend banen meer dan een jaar eerder, maar nog altijd 100 duizend minder dan eind 2008.

* Aantal banen is kennelijk een ander begrip dan het aantal arbeidsplaatsen en heel wat anders dan de arbeidzame beroepsbevolking

Pas op voor verkeerde conclusies

De argeloze lezer zou blij worden van deze cijfers, maar een toelichting is zeker op z’n plaats, willen we niet de verkeerde conclusies trekken. Wat zou de reden zijn van het CBS om de getallen in deze context te plaatsen? Wat is namelijk het geval:
  1. In het 4e kwartaal is de arbeidzame beroepsbevolking met 30.000 afgenomen
  2. De werkzame beroepsbevolking is 7,16 miljoen
  3. Het aantal banen is dus volgens CBS 9,8 miljoen, hetgeen alleen maar betekent, dat sommige werknemers meer dan 1 baan hebben
  4. De werkloosheid is in de periode september 2014 tot februari 2015 echter met 50.000 toegenomen
  5. Het seizoen gecorrigeerde werkloosheidspercentage is iets hoger uitgevallen, namelijk 8,9%
 

Door aangekondigde ontslagen worden cijfers minder rooskleurig


Dat het aantal uitzenduren is toegenomen is mooi voor de uitzendbranche, maar zegt dus helemaal niets over het totale aantal arbeidsplaatsen. Gegeven het feit dat veel organisaties ontslagen hebben aangekondigd, zullen deze cijfers alleen maar slechter worden. Dus geen reden tot optimisme, maar wel een goede reden om de verbetering van de arbeidsparticipatie op een andere manier op te lossen dan de klassieke methoden van de vorige eeuw.

Andries F. Bongers

Ga terug naar paragraaf Inleiding uitzendarbeid.
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10