Ontslag tijdens proeftijd    Ontslaggronden 


Ontslag wegens niet behalen diploma

Datum laatste wijziging: 11 maart 2017  |  Trefwoorden: Ontslag, Diploma

Inhoud

  1. Arbeidsovereenkomst met ontbindende voorwaarde
  2. Albert Heijn zet falende taalcursisten op straat
  3. Jurisprudentie

Arbeidsovereenkomst met ontbindende voorwaarde

In de arbeidsovereenkomst kan een ontbindende voorwaarde zijn opgenomen dat het dienstverband van rechtswege eindigt als een werknemer binnen een (redelijke) gestelde termijn een bepaald diploma niet haalt. Uit jurisprudentie blijkt dat onder 'redelijk' ook het doen van een herexamen wordt verstaan. (Bron: Gouden Handdruk Specialist)

Albert Heijn zet falende taalcursisten op straat

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is Albert Heijn heel wat waard. Vier Poolse medewerkers van de supermarktgigant worden ontslagen nadat ze zakken voor een taalcursus. Mag dat? De werknemers vinden van niet en spannen een kort geding aan.

De Poolse medewerkers komen in actie. Ze eisen bij de kantonrechter wedertewerkstelling en loondoorbetaling. De rechter wijst deze vorderingen af. Hij bepaalt daarbij dat Albert Heijn inderdaad eisen mag stellen aan het Nederlands van haar werknemers als dat noodzakelijk is voor hun functie. Dat Albert Heijn deze taalcursus uitbesteed aan een onafhankelijk taalinstituut en dus geen invloed heeft op de uitkomst hiervan, maakt dat de ontbindende voorwaarde door de beugel kan.

Jurisprudentie

Een werknemer slaagt na verhaalde pogingen er niet in een opleiding met succes af te ronden. Is dit reden voor ontslag? De rechtbank vindt van wel, maar pas nadat de werknemer een outplacementtraject heeft gevolgd.

Ga terug naar subrubriek Ontslag.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Ontslag tijdens proeftijd    Ontslaggronden