Tips om succesvol een pensioen op te bouwen

Artikelen  |  wo 21 jun 2023  |  Trefwoorden: , ,Het opbouwen van een pensioen is een belangrijk onderdeel van onze financiële planning. Het is echter niet altijd makkelijk om hiermee te beginnen. Hoeveel moet je sparen? Waar moet je het geld in investeren? In dit artikel geven we tips om succesvol een pensioen op te bouwen.

Bepaal je doel

Het eerste wat je moet doen, is bepalen wat je doel is. Hoeveel wil je sparen voor je pensioen? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je levensstijl en je verwachte uitgaven tijdens je pensioen. Gebruik een pensioen calculator om een idee te krijgen van hoeveel geld je nodig hebt om je pensioen doel te bereiken.

Begin zo vroeg mogelijk

Hoe eerder je begint met je pensioen opbouwen, hoe beter. Door vroeg te beginnen, heb je meer tijd om te sparen en te investeren. Dit betekent dat je minder hoeft te sparen om je doel te bereiken. Als je bijvoorbeeld wilt sparen voor een pensioen van € 500.000 en je begint op je 25e, hoef je slechts  €365 per maand te sparen als je ongeveer een rendement van 6% per jaar behaalt. Als je echter pas op je 45e begint, moet je €1.700 per maand sparen om hetzelfde doel te bereiken. Hoe eerder je dus begint met het sparen voor je pensioen, hoe makkelijker het is om je doel te behalen. 

Maak gebruik van belastingvoordelen

De overheid biedt belastingvoordelen voor mensen die sparen voor hun pensioen. In Nederland kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de jaarruimte en de reserveringsruimte om belastingvrij te sparen voor je pensioen. De jaarruimte is het bedrag dat je mag aftrekken van je inkomen voor de berekening van je inkomstenbelasting. De reserveringsruimte is het bedrag dat je mag aftrekken van je inkomen als je in voorgaande jaren te weinig hebt gespaard voor je pensioen. Maak hier gebruik van om meer geld te sparen voor je pensioen.

Investeer in verschillende soorten activa

Als je begint met sparen voor je pensioen, is het belangrijk om te investeren in verschillende soorten activa. Dit vermindert het risico van je beleggingen en zorgt voor een stabiel rendement. Investeer bijvoorbeeld in aandelen, obligaties en vastgoed. Je kunt ook overwegen om te investeren in indexfondsen of ETF's om je portefeuille te diversifiëren. Door niet alles op een plek te investeren verminder je het risico dat je spaargeld niks meer waard zal zijn. 

Blijf bij je plan (in mindere tijden)

Een van de belangrijkste aspecten van het opbouwen van een succesvol pensioen is het blijven bij je plan. Houd vast aan je spaarplan en investeringsstrategie, zelfs als de marktomstandigheden veranderen. Het kan verleidelijk zijn om te verkopen als de markt daalt, maar het verkopen van je beleggingen kan leiden tot verliezen en je doelstellingen vertragen.

Herzie regelmatig je plan

Het is belangrijk om regelmatig je spaarplan en investeringsstrategie te herzien. Dit betekent dat je moet kijken naar je huidige financiële situatie en je doelstellingen voor de toekomst. Als je bijvoorbeeld van baan verandert, kan dit invloed hebben op je pensioenplan. Door je plan regelmatig te herzien, kun je ervoor zorgen dat je nog steeds op koers ligt om je doelstellingen te bereiken.