Is de werkgever verplicht de prijscompensatie volledig door te voeren?    Vervallen van vakantiedagen 

Vrijwillig uitstel AOW-uitkering

Vraagbaak  |  1 februari 2016  |  Trefwoorden: AOW, Doorwerken (na pensionering)

Vraag

In het artikel "Later met pensioen" staat: bij Algemene ouderdomswet (AOW)

Werknemers die na hun 65ste willen doorwerken, kunnen hun AOW (maximaal vijf jaar) later laten ingaan. Zij ontvangen dan een hogere AOW-uitkering. Mensen kunnen de AOW ook gedeeltelijk ontvangen. Voor ieder jaar dat wordt doorgewerkt na de pensioengerechtigde leeftijd, bouwt iemand circa 5 procent meer extra staatspensioen op.
De SVB weet nergens van en mijn vraag is: klopt dit en hoe kan ik dit regelen?

Antwoord

Al in 2008 heeft het toenmalige kabinet besloten dat mensen die 65 jaar worden zelf mogen bepalen of zij hun AOW direct willen laten ingaan of niet. Het kabinet vindt dat zij de uitkering tot maximaal het zeventigste levensjaar mogen uitstellen.
Nu gaat de uitkering in zodra iemand 65 jaar wordt.

In het wetvoorstel staat ook te lezen dat mensen straks kunnen kiezen om de AOW in zijn geheel of gedeeltelijk in te laten gaan. Het plan is indertijd opgesteld door staatssecretaris Aboutaleb. Hij wil met het plan bereiken dat ouderen het normaler gaan vinden om langer door te werken. Het kabinet heeft laten weten dat het gaat om vrije keuze, als iemand op zijn 65ste AOW wenst te ontvangen verandert er niets.
 
Meerdere voorstellen om flexibiliteit te bieden in de keuze om de AOW eerder (korting) of later (hogere uitkering) in te laten gaan zijn in de Tweede Kamer aangenomen en zelfs door het toenmalige Kabinet in 2008 besloten.
Het blijkt ons echter dat geen van deze voorstellen geleid heeft tot een wetsontwerp, laat staan dat de Wet is aangenomen.
Kortgeleden heeft het Kabinet besloten om geen flexibel AOW-pensioen in te voeren, voor hen moverende redenen. De brief van Staatssecretaris Jetta Klijnsma, waarin dit wordt verduidelijkt, heb ik bijgesloten.
 
Overigens kan, mits het pensioenfonds of verzekeraar dit opneemt in haar reglement, een flexibel pensioen wel gelden voor het bedrijfspensioen.
 
De suggestie in de brief van Klijnsma dat een flexibel AOW pensioen ook door de werknemer zelf kan worden bewerkstelligd door de AOW uitkeringen gewoon te sparen, is vermakelijk, zo niet triest, wanneer je de ontwikkelingen van de rente volgt en daartegenover de belasting op spaargelden in Box 3 die nog steeds hoger is en blijft.
 
Hartelijk dank voor uw vraag. Wij zullen de bewuste passage aanpassen.
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Is de werkgever verplicht de prijscompensatie volledig door te voeren?    Vervallen van vakantiedagen