Werken na pensioenleeftijd, zijn er wel consequenties?

Opinie  |  zo 29 aug 2021  |  Bron: Volkskrant & HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Steeds meer Nederlanders gaan langer door met werken. Van de Nederlanders van 65 jaar of ouder werkte vorig jaar nog 40,6 procent. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog een kleine 19 procent en aan het begin van deze eeuw nog geen 10 procent.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Wettelijk stopt een arbeidsovereenkomst niet bij de AOW-leeftijd, tenzij . . . 

In een artikel in de Volkskrant (26-8-2021) wordt een aantal arbeidsrechtelijke gevolgen door een paar hoogleraren beschreven. “Doorwerken nadat je de wettelijke AOW-leeftijd hebt bereikt gaat niet zomaar. Bij veel bedrijven is het zo dat een arbeidsovereenkomst op dat moment automatisch stopt.”

Wettelijk stopt een overeenkomst helemaal niet omdat een medewerker de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en zelfs wanneer een dergelijke clausule in de arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen, is dat nog twijfelachtig op basis van leeftijdsdiscriminatie.

Hof van Justitie EU: "Zo moet de bepaling in de arbeidsovereenkomst (inzake pensioenontslag) objectief en redelijk worden gerechtvaardigd door een legitieme doelstelling van werkgelegenheids- en arbeidsmarktbeleid en moeten de middelen voor het bereiken van deze doelstelling passend en noodzakelijk zijn". 

Onjuiste uitleg leidt ook tot onjuiste beslissingen

Een van de hoogleraren suggereert dat, "wanneer je wilt doorwerken op je oude dag, in de meeste gevallen een nieuw contract of een aanpassing van het oude contract nodig is".
Een ander zegt: “wanneer je als trouwe werknemer opeens een tijdelijk contract krijgt, na 3 tijdelijke contracten, de werkgever een vast contract moet aanbieden.”
Niet alleen dat de perioden onjuist zijn (de regels voor ouderen zijn immers gewijzigd) maar daarbij is het aangaan van een vast contract feitelijk geen enkel probleem wanneer het gaat om de opzegtermijn en doorbetaling van loon bij ziekte.
In HR-kiosk zijn meerdere situaties, ook naar aanleiding van vragen van relaties, duidelijk beschreven.

Vuistregels werken na pensioen:

  • In z'n algemeenheid opzegtermijn voor dienstverband voor onbepaalde tijd: slechts 1 maand
  • Tijdelijke dienstverbanden mogen binnen 4 jaar 5 maal verlengd worden (6 contracten in 4 jaar)
  • Geen transitievergoeding
  • Geen pensioenpremie
  • En 13 weken loon doorbetalen bij ziekte (i.p.v. 2 jaar)

Binnenkort wordt HR-kiosk.nl geheel vernieuwd en zijn antwoorden nog makkelijker te vinden met Artificial Intelligence.


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10