Lonen maken een inhaalslag en de koopkracht van Rutte dan?

Opinie |  do 1 aug 2019  | Bron: Telegraaf  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Loonontwikkeling, AWVN, CAO, Loonsverhoging, Koopkracht, Centraal Planbureau

De werkgeversvereniging AWVN maakt bekend dat voor grote groepen van werknemers de cao’s gemiddeld met 3,3% zullen stijgen. Dat is overigens heel iets anders dan dat de lonen expliciet met 3,3% zullen stijgen. Daarbij zullen loonsverhogingen zeker niet gelijk worden doorgevoerd.
 
De koopkrachtvoorspellingen en -plaatjes zijn vaak een grote volksverlakkerij.
Niet alleen dat de bevolking er netto niets op vooruit gaat, maar ook de percentages kloppen van geen kanten.
 
De beroepsbevolking bestaat uit 9 miljoen mensen, waarvan 400.000 in de bijstand zitten, 300.000 werkloos zijn en 800.000 arbeidsongeschikt. Je houdt dan 7,5 miljoen mensen over, die een inkomen uit arbeid hebben. Daarnaast zijn er 3 miljoen gepensioneerden. De rest van de bevolking w.o. kinderen, zijn gewoon afhankelijk van de inkomens van de eerdergenoemde groepen.
Echter, grote groepen zoals gepensioneerden, staan qua inkomen al 10 jaar stil.

96% van de bevolking gaat er op vooruit; welke bevolking?

Hoe kan Rutte nu roepen dat 96% er op vooruit gaat. Afgezien van het feit dat niemand er netto (besteedbaar inkomen) op vooruit gaat is dit percentage belachelijk. Het Centraal Planbureau (het Presidium van het Kabinet) corrigeert vervolgens het percentage naar 93%. Over welke bevolking hebben we het dan?
Van de ruim 12 miljoen inkomens, gaan er hooguit 5 miljoen, dat is slechts 42%, op vooruit (als we belastingverhogingen op energie, zorgkosten en BTW niet meerekenen).  (31-7-2019)
 Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: