Duurzame inzetbaarheid: maak gebruik van de inzichten van Pieter van den Hoogenband

Opinie |  vr 18 sep 2015  | Auteur: Peter Rooze  | Trefwoorden: Duurzame inzetbaarheid, Sport, Burn-out, Stress


foto: wikipedia

Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over hoe je gezond de pensioengerechte leeftijd haalt, maar ook over levenslust. Vitaliteit of levenslust is de basis voor een leven lang presteren. Vitale mensen weten wanneer ze hard werken moeten afwisselen met rust. Dit geldt niet alleen voor het leveren van topsportprestaties.
 

Vitale mensen wisselen hard werken af met perioden van rust

“Volgens oud atleet Van den Hoogenband zijn er veel overeenkomsten tussen een topprestatie in een zwembad en een topprestatie op de werkvloer. "Ik wil niet de betweter uithangen omdat ik een paar keer in een bak water de overkant heb weten te halen, maar de samenleving kan heel veel leren van de kennis die topsporters in de sport hebben opgedaan.

"Ik werd pas succesvol toen ik bepaalde blokken heel hard trainde en bepaalde blokken heel hard mijn rust pakte.

Zo stapte de zwemkampioen over van hard naar slim trainen. "Ik werd pas succesvol toen ik bepaalde blokken heel hard trainde en bepaalde blokken heel hard mijn rust pakte. En toen ik zwemmen, een individuele sport, ging zien als teamsport", bron: www.onvz-topprestaties.nl.

 

Meten van readiness met Omegawave

De grote vraag is natuurlijk wanneer ben ik in staat om hard te trainen of hard te werken. Om deze ‘readiness’ om te presteren te bepalen zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar. Natuurlijk kun je goed naar je lichaam luisteren. Echter je eigen ‘biofeedback’ interpreteren is niet eenvoudig. Van jongst af aan leren wij om signalen van stress of vermoeidheid te negeren. De calvinistische aanmoediging ‘niet zo zeuren, gewoon doorgaan’ heeft menigeen tot vervelens toe aangehoord. Het adagium van niet zeuren ligt vaak ten grondslag aan een burnout.

Het adagium van niet zeuren ligt vaak ten grondslag aan een burnout

Gelukkig is er voor iedereen een eenvoudig bedienbaar digitaal hulpmiddel voor handen: de Omegawave. Met de Omegawave is het eenvoudig om zonder hulp van derden je belastbaarheid en je ‘readiness’ te meten.
Wanneer je nieuwsgierig bent naar de ervaringen en toepassingen kun je naar het seminar komen op donderdag 12 november van 18.30 – 21.30 uur, Huis van de Sport, Wattbaan 31 – 49, 3439 ML Nieuwegein.

Subsidie voor 'de kunst van het presteren'

Voor bedrijven is het mogelijk om kennis te maken met de ‘kunst van het presteren’ en de Omegawave tegen gunstige voorwaarden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de ESF subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid najaar 2015.

Bedrijven in de Metaalsector kunnen gratis de onze leergang volgen.

Meer weten, neem contact op met Peter Rooze 06-51608501

Peter Rooze

Peter Rooze Meer info

Business developer bij HR-kiosk.nl, Associate bij Dentalcens.
Interesse: Arbeidsmarktcommunicatie en innovatie.Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:
Innoveren met personeel (IMP)

Downloads   |   Boek   |   Testen