Praktijkvoorbeelden duurzame inzetbaarheid

Datum laatste wijziging: 19 augustus 2020  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Akzo Nobel
  2. Kroon op het Werk prijs
  3. Bakker Barendrecht
  4. Wijzigingen Bouw en UTA CAO i.v.m. individueel budget
  5. Werkgevers grijpen in tegen werkstress
  6. Make the Move
  7. AWVN online interventiekaart

Akzo Nobel

Akzo Nobel heeft voorgesteld in 2015 te komen tot een Duurzaam Inzetbaarheidsbudget. Deze tijdspaarrekening kan gevuld worden met maximaal 75 dagen. De dagen kunnen gebruikt worden voor het volgen van externe cursussen o.i.d. maar ook voor het creëren van een 4-daagse werkweek aan het eind van de carrière.

Akzo Nobel gaat er dan wel voor zorgen dat deze dagen ook echt ter beschikking staan van de medewerker en dus ook echt desgewenst kunnen worden opgenomen. Het budget is wel op eigen kosten, je moet het vullen met eigen dagen. Akzo Nobel heeft voorgesteld om de leeftijdsafhankelijke dagen grotendeels te laten vervallen. Wat overblijft, is een overgangsregeling.

Kroon op het Werk prijs

Carglass B.V. heeft de 16e Kroon op het Werk prijs in 2016 ontvangen. Het bedrijf viel bij de jury op door de grote betrokkenheid van de medewerkers bij de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Iedereen kent de kernwaarden en is toegewijd op het thema duurzame inzetbaarheid.

Bakker Barendrecht

Bakker Barendrecht is een van de grootste groente- en fruitbedrijven van Nederland. We werken met circa 420 medewerkers, al decennialang voor onder andere een toonaangevende Nederlandse supermarktketen. Onze missie is niet alleen te zorgen dat onze klanten succesvol en blij met ons zijn, maar ook dat we met elkaar plezier hebben in het werk.

We hebben binnen het project Levensfasebewust Personeelsbeleid gewerkt aan de Duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Doel is de medewerkers van Bakker Barendrecht maximaal vitaal, gemotiveerd en inzetbaar houden, uitgaande van eigen verantwoordelijkheid en rekening houdend met zowel de ontwikkelingsmogelijkheden als de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast loopt het 5S Project, gericht op verbeteren van de rol van de persoon.

Wijzigingen Bouw en UTA CAO i.v.m. individueel budget

Per 1 januari 2016 gaat voor de werknemers in de Bouw en UTA CAO het individueel budget gelden. In dit individuele budget zitten vakantiedagen, atv dagen, kort verzuimdagen en het duurzaam inzetbaarheidsbudget.

De 1,5% werkgeversbijdrage wordt niet meer in periode 1 of januari afgerekend, maar wordt periodiek uitbetaald in het duurzaam inzetbaarheid budget. Dit duurzaam inzetbaarheid budget is ervoor bedoeld om de werknemer gemotiveerd en gezond te blijven laten deelnemen aan het arbeidsproces. De werknemer kan uit dit budget betalingen doen voor o.a. investeringen in het loopbaantraject en voor scholing.

Werkgevers grijpen in tegen werkstress

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de burnout-risico's beheersbaar te houden. Het blijkt dat veel bedrijven op AEX-niveau zich actief gaan bemoeien met de gezondheid van hun personeel, in reactie op de snelgroeiende kosten van psychisch verzuim. Door nieuwe regelgeving krijgt het bedrijfsleven vaker zelf de rekening daarvan gepresenteerd.

Er groeit ook besef in bestuurskamers dat interventie noodzakelijk is om de inzetbaarheid van personeel op lange termijn te garanderen, na zes crisisjaren waarin vaak efficiencyslag op efficiencyslag werd gestapeld. Toonaangevende bedrijven waaronder Heineken, Accenture, ASML, Shell, accountant EY en auto-importeur Pon hebben daarvoor de functie van gezondheidsmanager gecreëerd: functionarissen die fulltime bezig zijn met medische controles en beïnvloeding van de levensstijl van werknemers, bijvoorbeeld door sport en betere voedingspatronen te promoten. (Bron: Arboimpactservices, 15 nov. 2014)

Make the Move

Als partner van Alles is gezondheid steunt AWVN hun initiatief “Make the Move” van 1 t/m 30 mei 2017.

Bedrijven kunnen meedoen door een maatschappelijk initiatief, bijvoorbeeld een buurtcentrum of voedseltuin, te versterken en zo samen de beweging voor een gezonder en vitaler Nederland een stap verder te brengen. Ga de uitdaging aan en laat zien hoe je bijdraagt aan de lokale vitale samenleving!

Hoe doe je mee?

  1. Op de Make the Move-pagina staan 7 maatschappelijke initiatieven en wat uw bedrijf voor ze kan betekenen.
  2. Uw bedrijf kan ook zelf een initiatief kiezen uit de MAEX of uit de eigen omgeving. De MAEX is de maatschappelijke beurs met meer dan 1.100 initiatieven. U kunt een initiatief selecteren per stad/regio. Bij elk initiatief staat aangegeven waar zij zich op richten, wie de contactpersoon is en waar zij behoefte aan hebben.
  3. Is er een passend initiatief? Meld uw bedrijf dan aan. Dit kan tot 30 april 2017.

AWVN online interventiekaart

AWVN heeft een online interventiekaart voor duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Deze kaart biedt werkgevers ruim 30 interventies om de eigen regie van medewerkers op hun ontwikkeling en daarmee op hun loopbaan en arbeidsmarktfitheid te stimuleren en te ondersteunen. De interventiekaart Eigen regie is onderverdeeld in interventies voor richting, voor ruimte en voor ruggensteun. (Bron: AWVN, augustus 2020)