Van Gaal’s WK-geheim nu voor iedere manager beschikbaar. Succes is ook voor u een keuze.

Opinie  |  vr 22 aug 2014  |  Auteur: Peter Rooze  |  Trefwoorden: , , ,

Met het succes van Van Gaal weet menig manager en HRM’er zich geïnspireerd door het ‘totale mens-principe’. Het succesvolle adviesbureau Turner uit Leusden wist de aanpak van Van Gaal te verwoorden in een managementmethode. In het boek “Louis van Gaal– hoe smeed je wereldkampioenen?’ worden zeven uitgangspunten gepresenteerd die de basis vormen voor succes. Één belangrijke daarvan is het ‘totale mens-principe’.
Ondanks dat het boekwerk voor de WK al werd uitgegeven kwam voor velen het succes van Van Gaal als een verrassing.
Zo ook voor collega trainer Ron Jans, de trainer van PEC Zwolle.
Toch is de onwetendheid hem niet te verwijten. Het grote geheim dat ten grondslag ligt aan de vitaliteit van de selectie is nog nergens onthuld. In deze column wordt toegang gegeven tot het geheime wapen. Het klinkt gek, maar ook u als (HR-)manager kan gebruik maken van het geheim om fit op uw werk te verschijnen.

Ron Jans op zoek naar het geheime wapen

Het is meer dan een maand geleden dat het Nederlandse elftal de wedstrijd speelde om de derde plaats op het WK tegen Brazilië.
 

Zijn allergie voor Van Gaal schoof hij terzijde

Zijn allergie voor Van Gaal schoof hij terzijde. Naast de kritische aantekening over het spel van de Brazilianen was hij vol lof over het Nederlandse elftal.
Hij vroeg zich af op welke wijze Louis van Gaal zijn spelers zo fit had gekregen en hoe Louis zijn spelers wist te motiveren.
Na de uitschakeling door Argentinië had reserve aanvoerder Robben zich negatief uitgelaten over de zin van een extra wedstrijd om des keizersbaard. Zijn energie kon hij beter gebruiken voor de voorbereiding op het seizoen. De motivatie ontbrak bij Oranje om nog een keer alles te geven.
Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Brazilië moesten vele sceptici, waaronder Ron Jans, helaas bekennen dat Louis van Gaal het weer geflikt had: het elftal vitaal afleveren aan de start van een wedstrijd.

‘Totale mens-principe’

Het geheim van het tijdig fit krijgen van Oranje heeft zijn basis in het ‘totale mens-principe’. Het principe gaat in beginsel er van uit dat de training moet worden afgestemd op de persoonlijke behoefte van de speler. Deze behoefte komt voort uit zijn karakter (de opgave), zijn gerichtheid (overgave) en zijn talent. Wil je effectief zijn als trainer, dan is het belangrijk om van iedere speler zijn competenties te kennen in relatie tot de overige spelers van het team en de eisen die gesteld worden. Bijvoorbeeld eisen die voortkomen uit het op de juiste wijze bespelen van de eerstvolgende tegenstander.

Het competentiemodel (karakter, gerichtheid en talent) heeft zich inmiddels verder ontwikkeld

Het ‘totale mens-principe’ werd vervolmaakt tijdens van Gaal zijn trainschap bij AZ (2005 -2009) onder invloed van de bedrijfskundige Leo van der Burg. Het competentiemodel (karakter, gerichtheid en talent) dat met name individueel gericht is heeft zich inmiddels verder ontwikkeld. Niet alleen de persoonlijke kwaliteiten zijn belangrijk, maar ook de directe en verre omgeving zijn van invloed op het behalen van succes.

Het socio-ecologische model

In de ontwikkelingspsychologie is dit fenomeen bekend als het socio-ecologische model (van Bronfenbrennen). In de bedrijfskunde zijn er verschillende verschijningsvormen waar context net zo belangrijk is als content. Het meest voor de hand liggend is het Instituut Nederlandse Kwaliteit-model (INK-model). Volgens het INK model wordt de hoogste kwaliteit behaald, wanneer de gehele keten, van zand tot klant – wordt beheerst.

Organizational Health benadering: energiebronnen als noodzaak voor bevlogenheid

De vraag die hier opkomt is: Zouden de prestaties van Van Gaal nog omvangrijker zijn geweest, indien hij zijn staf al in zijn Ajax tijd had uitgebreid met een bedrijfskundig of ontwikkelingspsycholoog?

Familie als energiebron

Illustratief voor de uitbreiding van het ‘totale mens-principe’ is dat de Oranje spelers enkele uren voor de belangrijk openingswedstrijd tegen Spanje, de gelegenheid kregen om met familie en vrienden te ontspannen. Was dit een toevalstreffen van de meester of had iemand hem ingefluisterd dat sociale relaties de belangrijkste energiebron en steunpilaar zijn. Energiebronnen die noodzakelijk zijn bij het omgaan met stress. Zie hier wordt het model van Van Gaal uitgebreid met inzichten uit de Organizational Health benadering: energiebronnen als noodzaak voor bevlogenheid. 
 

Maar wat was nu het geheim van de vitale Oranje mannen?

Een scherpe analyticus als Ron Jans, die als collega trainer ook altijd op zoek is naar innovaties, had dit natuurlijk kunnen bedenken en kunnen opmerken. De HR-manager van Groningen of die van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties had dit kunnen influisteren.

Maar wat was nu het geheim van de vitale Oranje mannen? Waarom trainden de oudere spelers minder dan de jongeren of verlieten spelers voortijdig de training?

Het geheim ontrafeld

Het grote geheim is het direct kunnen meten van de mate van ‘belasting’ van de speler. Staat de speler in het rood, oranje of groen dan wordt dit direct letterlijk zichtbaar. Bij groen kan de trainingsarbeid maximaal zijn, bij rood is rust de beste ‘inspanning’
 

Vandaag de dag liegt het lichaam nooit meer

Waar voorheen op basis van een interview en observatie de belastbaarheid, dus trainingsarbeid werd bepaald, is het nu mogelijk om op ieder moment objectief de belastbaarheid te bepalen.
Voorheen werden er nog fouten gemaakt bij het bepalen van de belastbaarheid door onjuiste observaties en onbetrouwbare informatie uit de mond van de speler over zijn fitheid. Vandaag de dag liegt het lichaam nooit meer.

De Omegawave

Mijn vermoeden is dat gebruik is gemaakt van het wonderwapen de Omegawave. De Omegawave is in 2001 door Henk Kraaijenhof in West-Europa geïntroduceerd. Henk Kraaijenhof is de expert op het gebied van stressmanagement en gebruikt de Omegawave als onderdeel van zijn stressreductieprogramma’s. De Omegawave is een computerprogramma met sensoren voor het uitvoeren van een combinatie van testen om zowel de lichamelijke als de mentale toestand vast te stellen. De uitslagen van de test worden afgezet (benchmark) tegen een vooraf bepaalde norm of data van een referentiegroep.

Door dagelijks voor de training met de Omegawave de belastbaarheid te meten kan een speler nooit meer overbelast raken! Inmiddels wordt de Omegawave bij diverse sporten en sportclubs gebruikt. Ook voor Ron Jans de trainer van PEC Zwolle is de Omegawave en de behorende methode beschikbaar. Een investering van tienduizend Euro’s is niet meer nodig. Sinds enkele maanden is een App beschikbaar die de belastbaarheid kan meten.
Niet alleen voor de topsport interessant, maar ook voor werknemers die willen voorkomen dat ze overbelast raken.
 

Eindelijk is er een goedkoop preventiemiddel beschikbaar 

De kosten van overbelaste werknemers wegen niet op tegen deze geringe investering. Eindelijk is er een goedkoop preventiemiddel beschikbaar dat op individueel niveau kan worden ingezet zonder dat de werkgever het verwijt krijgt zich met het privéleven van de werknemer te bemoeien.

Welk bedrijf gaat hiermee aan de slag?

Verder lezen
‘Totale mens-principe’: Louis van Gaal, Biografie & Visie
Louis van Gaal– hoe smeed je wereldkampioenen?
De kunst van het presteren

Peter Rooze

Peter Rooze Meer info