Waarom korting van pensioenen?

Opinie |  di 21 apr 2020  | Bron: Telegraaf  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Vermogen, Pensioenfondsen, Corona, Pensioenkorting, Privatisering, Rekenrente

“Corona treft pensioenen. Korting dreigt bij uitblijven nieuw stelsel”:  kopt de Telegraaf. Vooral het ABP heeft veel van haar vermogen verloren. Sinds de kredietcrisis in 2008 is het vermogen van het ABP en ook van vele andere fondsen verdubbeld. De totale waarde van alle pensioenfondsen tezamen was tot voor kort 1750 miljard euro. Stel dat in deze korte tijd 75 miljard verdampt is, dan nog is er geen vuiltje aan de lucht, temeer dat door de jaren heen (denk aan de lange termijn) fondsen zich steeds weer herstelden. Wat is de bedoeling van de Telegraaf  (Martin Visser) om steeds weer paniek te zaaien als het om pensioenfondsen gaat?

Het vermogen van pensioenfondsen in 10 jaar verdubbeld

Als Martin Visser bedoelt dat nu eindelijk de vermaledijde rekenrente wordt afgeschaft en gewoon de werkelijke beleggingswinst wordt gehanteerd om het vermogen vast te stellen in relatie tot de verplichtingen, dan is dat prima, maar ik vermoed dat het nieuwe stelsel gaat inhouden dat de pensioenfondsen worden geprivatiseerd.  
 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: