Milieu vraagt om creativiteit en niet om voortzetting van klassieke oplossingen

Opinie  |  vr 8 jun 2018  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

De discussie laait weer op en de ideeën dienen zich al weer aan.
  • Meer asfalt
  • Snelle treinverbindingen en daluren
  • Minder vliegen
Eigenlijk een voortzetting van de klassieke oplossingen. Al in 2006 schreef ik de column “Ga ik naar het werk of aan het werk”.
 

Pennenlikkers kunnen net zo goed (of soms beter) thuiswerken

Natuurlijk zijn er beroepen, waarbij je naar het werk moet, zoals in de Zorg, Installatie, Bouw etc., Maar veel mensen, die ’s ochtends en ’s avonds in de file staan, zijn gewoon pennenlikkers, die net zo goed een aantal dagen per week thuis kunnen werken. De hiërarchische structuren en de bazencultuur laten echter meer autonomie niet toe, maar dat is meer een gebrek aan (zelf)vertrouwen en duidelijke doelstellingen, dan een noodzaak. Weg met de pakhuizen van kantoorpersoneel en lease- auto’s als statussymbool. En als we dan toch naar kantoor moeten, waarom dan allemaal tussen 7 en 9 uur? Vooruitgang is creatief denken en niet steeds meer van hetzelfde.
Opmerkelijk dat duizenden fanatieke milieudeskundigen en politici zich per vliegtuig naar Parijs begaven, om tijdens de Klimaatconferentie (2015) een vage overeenkomst te tekenen, alsof een videoconferentie niet bestaat. Maar zo’n uitje laat je niet aan je voorbijgaan, toch?
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10