Levenslooptegoed in 1 keer uitbetalen of in delen    Naturalisatie en verlof 

Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld (vakantietoeslag) worden betaald?

Vraagbaak  |  7 november 2017  |  Trefwoorden: Ploegentoeslag, Vakantiegeld, Vakantietoeslag, Verjaringstermijn, Loonvordering

Vraag

Ik heb met veel interesse uw antwoord op de vraag "Moet over de ploegentoeslag ook vakantiegeld (vakantietoeslag) worden betaald?" gelezen. Hieruit concludeer ik dat onze werkgever in gebreke is gebleven als het gaat om het uitbetalen van vakantiegeld over de ploegentoeslag. Dit hebben wij als ondernemingsraad ook aan de kaak gesteld en de werkgever is overstag gegaan en gaat volgend jaar de ploegentoeslag in de berekening voor het vakantiegeld meenemen. Mijn vraag is echter de volgende: Is de werkgever ook verplicht om met terugwerkende kracht het vakantiegeld uit te betalen over de ploegentoeslag? Wij kennen binnen ons bedrijf nu 5 jaar een 2-ploegendienst. In die 5 jaar is dit niet gebeurd.
 

Antwoord

Nu dus duidelijk vaststaat - en de vordering ook niet wordt betwist door de werkgever - is deze verplicht om ook over de ploegentoeslag vakantietoeslag te betalen.
Een loonvordering verjaart eerst na 5 jaren.
Zo moet een loonvordering binnen vijf jaar ingediend worden teneinde verjaring te voorkomen. Daaruit volgt dat iedere maand nadat het loon niet wordt betaald er een verjaringstermijn gaat lopen. Brengt een medewerker later, duidelijk en schriftelijk naar voren dat hij te weinig loon heeft ontvangen waarop hij aanspraak maakt, dan begint de ingegane verjaringstermijn van vijf jaar opnieuw te lopen.”
In principe en wettelijk geen enkele twijfel moet de werkgever dus ook over de afgelopen 5 jaren (met terugwerkende kracht) de vakantietoeslag betalen.
De vraag is of u en uw collega’s dit zo hard willen spelen. Ik neem aan dat de werkgever het niet betalen van de VT onbewust heeft gedaan. Wellicht kunt u tot een redelijk vergelijk komen.

Resultaat

Mijn werkgever is na een discussies en uiteindelijk een dagvaarding van een advocaat akkoord gegaan met uitbetaling van de toeslag met terugwerkende kracht van de laatste 5 jaar. Nogmaals bedankt voor uw advies hierover. (november 2017)
 
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Levenslooptegoed in 1 keer uitbetalen of in delen    Naturalisatie en verlof