Ontslag bij bereiken van pensioenleeftijd    Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld (vakantietoeslag) worden betaald? 

Levenslooptegoed in 1 keer uitbetalen of in delen

Vraagbaak  |  10 november 2017  |  Trefwoorden: Levensloopregeling

Vraag

Ik heb levenslooptegoed, dat wil ik in 4 jaar, 1 betaling per jaar, laten uitbetalen. Ik heb geen werkgever meer. Ik ben bijna 65 jaar. Mijn bank (BLG) keert in dit geval alles in 1 keer uit. En daarom moet ik 52% belasting betalen. Andere banken hebben dit veranderd. Zij bieden de mogelijkheid om 1 x per jaar, zonder werkgever, een gedeelte op te nemen tegen een lagere belastingdruk.  De bank heeft als argument genoemd haar reglement genoemd?
Ik kan het tegoed niet overzetten naar een andere bank, die wel zijn regels heeft gewijzigd.
Is dit toegestaan, dat er verschillend mee wordt omgegaan? Ik dacht dat de levensloopregeling overal gelijk was.

Antwoord

U hebt niet geprofiteerd van de fiscaal vriendelijke regeling tot 2016, waarbij slechts 80% van de opname fiscaal werd belast.
Het is ons niet duidelijk waarom uw bank weigert om een deel van uw tegoed vrij te geven. In 2021 wordt overigens het restant in ieder geval aan u uitgekeerd. Ik zou met een e-mail bij de bank nogmaals aandringen  om in delen te betalen en hen ons antwoord te melden.
 

Resultaat

Maandag heb ik de mail gestuurd. Vanmiddag heeft de bank teruggebeld. Ze werken mee. Heb ik ook zwart op wit. Volgend jaar dus toch een deel uitkering.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Ontslag bij bereiken van pensioenleeftijd    Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld (vakantietoeslag) worden betaald?