Kan een medewerker ontslagen worden vanwege overtreding maatregelen Coronavirus?    Is werkgever verplicht parttimer te compenseren wanneer feestdag op een vrije dag valt 

Mijn tegoed uit de Levensloopregeling moet uitbetaald worden, maar de werkgever bestaat niet meer

Vraagbaak  |  28 december 2020  |  Trefwoorden: Levensloopregeling, Levenslooptegoed, Bank, Toeslagen, Partnertoeslag (AOW), Middeling

Vraag

Ik heb nog een bedrag aan Levensloopregeling bij een bank staan. Nu moet dat bedrag uitgekeerd worden, maar ik heb geen werkgever meer, terwijl het bedrag via de oorspronkelijke werkgever uitbetaald moet worden. Maar ook deze werkgever bestaat niet meer.

Antwoord

Het tegoed moet in dit geval door de bank rechtstreeks aan de rechthebbende worden uitbetaald onder inhouding van het bijzonder tarief.
Jammer dat het niet eerder is opgenomen tijdens het lage tarief en een deel zelfs onbelast.
Wat nog wel mag is het in delen laten uitbetalen, zodat het totale bedrag niet op 1 jaar drukt. Maar of dat nog nut heeft?
Want in 2021 moet alles zijn uitbetaald, dus wordt het totale bedrag toegevoegd aan het inkomen van 2021.
De verandering in het inkomen van degene die het tegoed krijgt uitbetaald, heeft ook effect op inkomensafhankelijke regelingen, waaronder toeslagen en heffingskortingen. Het heeft alleen geen effect op de partnertoeslag van de AOW.
Om deze effecten te vermijden hadden de aanspraken ingevolge de levensloopregeling over een langere periode opgenomen moeten worden, maar dat zal nu ook wel niet meer mogelijk zijn.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Kan een medewerker ontslagen worden vanwege overtreding maatregelen Coronavirus?    Is werkgever verplicht parttimer te compenseren wanneer feestdag op een vrije dag valt