Pensioencash mogelijk een sof?

Opinie  |  di 16 mei 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Fiscus staat klaar bij 10 procent ineens

Deskundigen maken zich grote zorgen over de mogelijkheid voor pensioengerechtigden om per 1 januari in een keer 10% van hun totale pensioenvermogen op te nemen. Zij vragen zich af of mensen op de hoogte zijn van de fiscale consequenties.
Het kan dus zijn dat ineens het recht vervalt op zorg- of huurtoeslag. Pensioenfondsen vragen om uitstel omdat zij tijd tekort komen om de consequenties te communiceren. Uitstel is onvermijdelijk vinden zij. Minister Schouten laat weten dat alles gewoon doorgaat.
Ik heb de indruk dat de “deskundigen” iets te laatdunkend doen over de kennis die gepensioneerden hebben over de gevolgen van de opname van een bedrag ineens. Ja, je moet mogelijk relatief meer belasting betalen en er kunnen tijdelijk bepaalde toeslagen vervallen. Toeslagen zijn gebaseerd op het uitgangspunt van een “sociaal vangnet”. Middelen of middeling zou mogelijk een oplossing zijn om een bedrag ineens over 3 jaren uit te smeren, maar helaas vervalt die mogelijkheid in 2024.
Lees ook

Zwakke gezondheid

Een ander belangrijk gevolg wordt kennelijk vergeten. Naast dat pensioengerechtigden kunnen berekenen (berekenend?) of bepaalde toeslagen vervallen, is de individuele situatie en wensen ook van groot belang. Heb je een zwakke gezondheid en is het aantal pensioenjaren waarschijnlijk gering, dan is een bedrag ineens zeker te overwegen. Of je hebt speciale wensen voor een wereldreis, dan zou een bedrag ineens wel lekker zijn.
De vraag is of de deskundigen ook hebben overwogen dat wanneer pensioengerechtigden heel berekenend hun levenskansen afwegen, juist de zwakke gerechtigden eerder besluiten om die 10% op te nemen. Binnen = binnen.
De levenskansen zijn een belangrijke factor in de financiering (risico) voor het benodigde pensioenvermogen.

Sterftewinst

Een belangrijke gegeven is de zogenaamde “sterftewinst”. Stel voor dat de gemiddelde levensverwachting 83 jaar is (mannen 81, vrouwen 85) en de pensioengerechtigde leeftijd 67 jaar, dan is de verwachting dat er gemiddeld 16 pensioenjaren zijn.
Wanneer iedereen met een zwakke gezondheid een beroep doet op het bedrag ineens, dan is de sterftewinst een stuk minder voor de pensioenfondsen en verzekeraars.

Tijd tekort om de consequenties te communiceren?  Laten wij het dan nu maar doen.


 


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10