Pensioenakkoord is een farce! De argumenten zijn drogredenen!

Opinie |  ma 16 dec 2019  | Bron: Martin van Rooijen  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Rekenrente, Pensioenakkoord, Beheerskosten, ECB, De Nederlandsche Bank, Pensioenleeftijd

Het Pensioenakkoord is een gevolg van misleiding van de feiten en oorzaken van de pensioencrisis.
Ja, we worden allemaal gemiddeld ouder en dan is een verhoging van de pensioenleeftijd niet zo’n vreemde maatregel. Maar stel dat er gewoon geld genoeg is gespaard, dan zou een verhoging toch helemaal niet nodig zijn? En ook wanneer de rendementen op de beleggingen voldoende zijn en in de praktijk zelfs meer dan dat, dan zijn de argumenten om te korten of een geheel ander stelsel te gaan bouwen, toch gewoon drogredenen? Wanneer we er ook nog voor zorgen dat het beheer van de pensioengelden efficiënter wordt door o.a. datasystemen te verbeteren en daardoor enorme kostenbesparingen door te voeren, is een nieuw systeem volledig overbodig.

Of is het de opmaat tot de zoveelste privatisering van collectief bezit?

Steeds weer wordt de rekenrente opgevoerd als schuldige factor, waarbij Minister Koolmees maar de Nederlandsche Bank napraat. Een Europa en een ECB denkt u?  Zie dan onderstaand staatje van rekenrentes in voor ons vergelijkbare landen.

Andere landen binnen de EU hanteren ook een rekenrente. Er is echter geen enkel land in de EU dat met zo'n lage rekenrente rekening houdt als Nederland. Waarom houden Knot en Koolmees daar zo aan vast en waarom vindt Dijsselbloem dat we nog lager moeten gaan zitten?
Zie hieronder de rekenrente in andere landen en realiseer je dat geen enkel ander land zulke mooie rendementen maakt van zijn pensioengeld, als Nederland.
 
Land Percentage rekenrente
Spanje 4,2%
Luxemburg 3,7%
Italie 3,4%
Duitsland 3,3%
Verenigd Koninkrijk 3,1%
Cyprus 2,8%
Finland 2,8%
Belgie 2,7%
Portugal 2,0%
Zweden 1,6%
Denemarken 1,4%
Nederland 1,2%
Meer weten over de rekenrente en de waanzin van korten, luister dan naar een gesprek tussen Ad Broere en Rob de Brouwer in Cafe Weltschmerz  


Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: