Met pensioen na 45 jaar wordt in de uitvoering een doolhof

Opinie |  di 1 mei 2018  | Bron: De Telegraaf  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Pensioen, Pensioenfonds

Met pensioen na 45 jaar wordt in de uitvoering een doolhof

Kopt de Telegraaf in de krant van maandag 30 april jl. Allerlei deskundigen proberen aan te tonen, dat hoewel het idee zeer sympathiek is, maar in de uitvoering onmogelijk. Lans Bovenberg verzucht “Veel mensen zullen hun salarisstroken weggegooid hebben” en bedoelt hiermee, dat deze groep niet eens kan aantonen 45 jaar gewerkt te hebben. Wat hij en andere deskundigen niet zeggen is dat Pensioenfondsen en –verzekeraars er administratief een puinhoop van hebben gemaakt. Niet alleen dat het arbeidsverleden en de afgedragen premie niet aan te tonen is, maar vele gerechtigden komen gewoon niet in de administratie voor, terwijl zij toch pensioenpremie hebben afgedragen.

Zorgeloos en naïef slordig meenden zij - ten onrechte – dat alles wel geadministreerd zou worden. En met een geboortedatum en een BSN-nummer te traceren, waardoor het Pensioenfonds gemakkelijk de rechten van de deelnemer kan vaststellen en bijtijds zou kunnen communiceren. Niets is minder waar! Wanneer dat wel het geval zou zijn, dan is het toch niet zo moeilijk om de contante waarde van het gespaarde pensioen tussen bijvoorbeeld 60 jaar en 70 jaar te berekenen en op basis daarvan een pensioen toe te kennen op de leeftijd dat de werknemer met pensioen zou willen. Nog makkelijker moet het berekenen van de vervroegde AOW zijn. Hier is al eens een formule voor gemaakt.

Het is een terechte wens om werknemers met een zwaar beroep, zoals Minister Kamp al eens aan de Tweede Kamer heeft beloofd, eerder met pensioen te laten gaan, maar gaat het dan om werknemers, die de laatste jaren van hun arbeidzaam leven in de Bouw hebben gewerkt of een flink aantal jaren in voorgaande perioden? En wat is een zwaar beroep? Als er al in de uitvoering iets onmogelijk is, dan is het aanwijzen en vaststellen van een zwaar beroep. Dus laat iedere werknemer dat zelf uitmaken.

Wat wel moet gebeuren is dat, wanneer er sprake is van een zwaar beroep, er een verhoogde premie moet worden afgedragen, die in de kostprijs doorberekend moeten worden. Een utopie? Waarschijnlijk wel. Maar laten we dan ook eens vaststellen, dat het bij de meeste pensioenfondsen en verzekeraars administratief een puinhoop is en dat de beheerskosten de pan uit rijzen.
 
Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, HR Generalist, Columnist.
 

 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: