Pensioenfondsen kunnen nu al profiteren van nieuwste technologie tegen een fractie van de kosten

ma 15 okt 2018  |  Bron: Pensioen Pro  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

De uitvoering (pensioenbeheerskosten)* door pensioenfondsen zou aanzienlijk goedkoper en efficiënter kunnen in een gezamenlijk pensioenplatform, waarbij fondsen op abonnementsbasis betalen voor afgenomen diensten.

Dat stelde Peter de Bruijne, managing directeur voor de Benelux van it-bedrijf MSG Global Solutions, woensdag tijdens het IIR Pensioenforum. MSG, dat zich richt op de financiële dienstverlening, wil zo’n organisatie opzetten in samenwerking met partners, waaronder softwareontwikkelaar SAP en data-organisatie Employee Benefits Competence Centre (EBCC).
Volgens Job de Graaf van SAP zouden pensioenfondsen zo kunnen profiteren van de nieuwste technologie, toekomstige digitalisering, schaalbaarheid en flexibiliteit. Hij claimde dat, als er meer dan 1 miljoen deelnemers in het systeem zitten, de jaarlijkse kosten gereduceerd kunnen worden tot niet meer dan € 2,50 per deelnemer.
De Graaf en De Bruijne maakten duidelijk dat het platform in principe alle bestaande pensioenvehikels kan bedienen en alle huidige pensioenregelingen en –producten aan kan. Hij benadrukte dat dat ook geldt voor producten in de derde en de vierde pijler, waaronder banksparen.
Een ‘flexibele kern’ van het systeem kan de administratie doen voor zowel opf’en, bpf’en, beroepspensioenfondsen als algemeen pensioenfondsen, aldus De Bruijne tijdens zijn presentatie. Pensioenfondsen zouden kunnen kiezen of ze volledige bemoeienis houden met hun administratie dan wel het beheer deels of volledig uitbesteden aan het platform.
Volgens de MSG-directeur krijgt het voorgestelde gezamenlijke systeem de mogelijkheid te communiceren met portalen, apps en financiële planners van pensioenfondsen en kan het ook worden gebruikt voor financieel advies.
De initiatiefnemer gaf verder aan dat EBCC in het geheel kan fungeren als leverancier van data en als ‘clearing house’, om de in te voeren gegevens zuiver te houden. De onafhankelijke data-organisatie maakt daarbij onder meer gebruik van informatie uit het Pensioenregister, het UWV en de Gemeentelijke Basisadministratie. Volgens De Bruijne moeten ook werkgevers en werknemers informatie inbrengen.

Redactie: de kosten van een pensioenfonds bestaan uit de genoemde Pensioenbeheerskosten, dus de uitvoering, eenvoudig gezegd de administratiekosten. Daarboven op komen dan nog de Vermogensbeheerskosten en de Transactiekosten. De totale kosten per deelnemer zijn gemiddeld ruim € 100,00 per jaar.
Lees meer