Hoe vind je goed personeel in een ruime arbeidsmarkt?

Artikelen  |  di 16 mei 2023  |  Trefwoorden: ,

Het is zowel in een ruime arbeidsmarkt als in een krappe arbeidsmarkt niet altijd even gemakkelijk om het beste personeel te vinden. Dat is onder meer afhankelijk van de branche en van vraag en aanbod, maar ook van de opleiding en ervaring. In een ruime arbeidsmarkt is er het voordeel dat dat het aanbod van werkzoekenden groter is. Personeel werven lijkt dan gemakkelijker, maar de kans is groot dat je organisatie veel meer sollicitaties binnenkrijgt. In het geval er sprake is van een ruime arbeidsmarkt, komen de onderstaande tips voor het vinden van goed personeel goed van pas.

Stel duidelijke eisen

Als er sprake is van een grote vijver om uit te vissen, is het belangrijk om duidelijke eisen te stellen. Dat voorkomt dat er te veel mensen op de vacature reageren en vergroot de kans dat de sollicitanten beter bij de functie passen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een vacature scherpe functie-eisen op te nemen. Afhankelijk van het type bedrijf en branche zijn aanvullende eisen op te nemen om tot een meer selecte doelgroep te komen.

Bekijk open sollicitaties

Een andere manier om goed personeel te vinden in een ruime arbeidsmarkt is door de open sollicitaties te bekijken. Er zijn veel bedrijven en organisaties die openstaan voor open sollicitaties, waarbij de gegevens worden bewaard. Een open sollicitatie laat zien dat er concrete belangstelling en interesse is voor je organisatie. Dat vergroot de kans dat de sollicitant als deze eenmaal aan de slag gaat voor je organisatie een grote mate van betrokkenheid toont. Betrokkenheid is altijd een belangrijke factor, want dat verhoogt de productiviteit en beperkt een snel verloop binnen je organisatie.

Personeel via eigen personeel werven

Referral recruitment is een vorm van personeel werven via eigen personeel. Dat heeft als voordeel dat de kans op een perfecte match groter is. De potentiële kandidaten beschikken wat dat betreft over informatie uit eerste hand en weten dan ook wat er van hen verwacht wordt. Deze manier van werven werkt niet alleen goed in een ruime arbeidsmarkt, maar ook in een krappe arbeidsmarkt.

Besteed de werving uit

Het is eveneens mogelijk om het werven van goed personeel uit te besteden aan gespecialiseerde organisaties. Recruitmentbureaus, maar ook uitzendbureaus zijn dagelijks bezig met het realiseren van ideale matches door werknemers aan werkgevers te koppelen. Een van de voordelen is dat deze partijen gebruikmaken van een groot netwerk aan kandidaten. Bovendien zijn er bureaus die in specifieke branches werken, zoals in de horecabranche, bouwindustrie of IT-sector. Bij het uitbesteden van de werving mag je erop rekenen dat er goed personeel wordt gezocht.

Al binnen je bedrijf gekeken?

Het is niet altijd nodig om buiten de deur te kijken. In grote organisaties lopen misschien wel werknemers rond die over de vaardigheden, talenten en kennis beschikken, waar je naar op zoek bent. Het voordeel van personeel in je eigen organisatie een andere functie te laten vervullen, is dat je al weet wat je aan de werknemer hebt.