Hoe mag ik de woon-werkvergoeding berekenen, waarbij medewerker 1 dag thuis werkt?    Mijn IOW is gestopt, heb ik recht op een uitstroompremie? 

Ziek tijdens dienstverband van een AOW gerechtigde

Vraagbaak  |  14 november 2017  |  Trefwoorden: AOW-leeftijd, Ziekte


 Vraag bestaat uit 2 delen 
  1. Ik ben 71 jaar (bijna 72) en werk bij PostNL. In juni heb ik last gekregen van hartritmestoornissen en heb mij daardoor ziek moeten melden. Nu zit de periode van 13 weken erop, maar wat nu verder?Loopt mijn contract gewoon door tot de einddatum (april 2018) en moet ik wachten tot ik weer aan het werk kan en mij dan melden? Loopt het contract af omdat ik nog steeds ziek ben? Wat als ik aan het werk ga en over een maand weer last krijg, kan ik mij dan weer opnieuw ziekmelden en gaan dan weer 13 weken ziektewet lopen 
  2. Ik hoop dat ik  nog een vraag aan u mag stellen. Ik ben inmiddels beter verklaard, maar omdat ik ook last van mijn voeten heb, hoef ik geen post meer te bezorgen, maar kan ik wellicht administratief werk doen. Dit zou voor circa 2.5 uur per dag zijn volgens mijn contract. Mijn vraag is nu wat zijn de afspraken omtrent woon-werk verkeer? Wat is een redelijke reistijd en afstand? Wanneer ik 2.5 uur werk en 1.5 uur reistijd heb dan wegen de kosten niet op ten opzichte van wat ik verdien.
Antwoord bestaat uit 2 delen
  1. Volgens de aangepaste wet op de loondoorbetaling (WULBZ) is de werkgever verplicht om maximaal 13 weken het loon door te betalen of de termijn dat het dienstverband duurt, wanneer dat korter is.Omdat het contract doorloopt tot april 2018 loopt, bent u nog wel in dienst, maar de werkgever hoeft u geen “ziekengeld” te betalen.De werkgever heeft wel het recht om het dienstverband voortijdig te beëindigen, met een opzegtermijn van 1 maand. Wanneer u weer aan het werk gaat c.q. u bent weer beter, dan loopt het dienstverband gewoon door tot april 2018 (tenzij u eerder wordt ontslagen).Wanneer u weer ziek wordt en de werkgever al 13 weken het loon heeft doorbetaald, is de werkgever niet verplicht nogmaals wegens ziekte het loon door te betalen. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling blijft dan 13 weken. 
  2. Je bent beter verklaard, maar mag geen post meer bezorgen. De werkgever is niet meer verplicht om je loon door te betalen vanwege ziekte. De 13 weken zijn immers voorbij. Ik neem aan dat 1,5 uur reistijd ( 2 maal 3 kwartier is). Voor 2,5 uur werken zou je kunnen concluderen dat de reistijd niet redelijk is. Dat houdt naar mijn idee in, dat de werkgever jou geen passend werk kan aanbieden en je daarom zou moeten ontslaan met een opzegtermijn van 1 maand, m.i.v. 1 januari 2018. Het lijkt mij niet zinvol om over de duur van de reistijd een dispuut te voeren. Dus lijkt mij een ontslag voor beide partijen de beste oplossing. 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Hoe mag ik de woon-werkvergoeding berekenen, waarbij medewerker 1 dag thuis werkt?    Mijn IOW is gestopt, heb ik recht op een uitstroompremie?