Mag de werkgever de kosten van parkeren van auto van de zaak onbelast vergoeden?    Moet een AOW gerechtigde ook het Minimum loon worden betaald? 

Wordt mijn vader voor de TOZO-regeling als partner beschouwd?

Vraagbaak  |  6 november 2020  |  Trefwoorden: Tozo-regeling, TOZO, Partner, Gezamenlijk Huishouden, Gemeente, Bijstand, Bijstandswet

Vraag

Ik ben een zelfstandig internationaal artiest en sinds het uitbreken van COVID-19 zijn al mijn contracten of opgezegd of verschoven (uitgesteld) naar volgend jaar. Ik zit nu dus geheel zonder enig inkomen.
Door deze omstandigheden woon ik al sinds meer dan een half jaar bij mijn vader in. Ik sta ook sinds die tijd ingeschreven op dat adres. Verder sta ik al een aantal jaren ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Ik voldoe dus helemaal aan de voorwaarden voor een TOZO uitkering van de Gemeente. Nu heb ik (van de Gemeente) te horen gekregen dat ik niet voor de TOZO uitkering in aanmerking kom, omdat mijn vader als partner wordt gezien volgens de richtlijnen van de bijstandswet. Hoe zit dat nou?

Antwoord

Uit alles blijkt dat u voldoet aan de voorwaarden voor de TOZO-regeling. Zie de opsomming.
In de TOZO 1 en 2 regeling wordt het partnerinkomen (en vermogen) niet meegeteld voor het vaststellen van het recht en de hoogte van de uitkering. Voor TOZO 3 en 4 wordt het inkomen van de partner wel meegeteld en nog steeds het vermogen niet. De vraag is dus: wie wordt er als partner aangemerkt. De richtlijnen daarover zijn duidelijk. Een ouder t.o.v. een eigen kind en omgekeerd wordt niet als partner aangemerkt volgens de regels van de Bijstandswet en ook TOZO.
Dat uw vader als partner wordt gezien is dus volkomen onjuist. Wij vertrouwen erop dat uw Gemeente z.s.m. volgens de richtlijnen u een uitkering zal verstrekken.

 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag de werkgever de kosten van parkeren van auto van de zaak onbelast vergoeden?    Moet een AOW gerechtigde ook het Minimum loon worden betaald?