De Bijstand moet op de schop, maar zal dat de mentaliteit veranderen?

Opinie  |  di 28 jun 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

De Bijstand moet op de schop, roept de Minister Carola Schouten van Armoedebeleid. Net als met de toeslagenaffaire is niet de wet zelf ondeugdelijk, maar vooral de uitvoering. Door de wet en richtlijnen strak en onverbiddelijk uit te voeren, ontbrak de menselijke maat.
 
“We kunnen niet anders”,  roepen de Gemeenten in koor, samen met de Belastingdienst.
Maar is dat wel waar? Waarom ontbrak de menselijke maat? Waarom de uitvoering strikt naar de wet en niet naar de geest uitgevoerd?  Of in redelijkheid en billijkheid, zoals rechters vaak een overtreding beoordelen en op basis daarvan de strafmaat bepalen?
 
Komt nog iets bij: de meeste Gemeenten voeren de wet wel in naam uit, maar feitelijk wordt de uitvoering opgedragen (of afgeschoven) aan een administratiekantoor, dat nog harder roept dat men helaas niet anders kan. En ook niet alleen onbillijk, maar vaak ook nog onbeschoft de “cliënt” behandelt en waar privacy niet meer telt.
 
Ik hoop dat de nieuwe toelichting op de wet in ieder geval ruimte laat voor de menselijke maat en redelijkheid. Maar vooral ook de mentaliteit verandert en de cliënt respectvol wordt behandeld. Of is het een hopeloze cultuur, die in bepaalde kringen nog steeds aanwezig is?
 
Het hele interview met Carola Schouten lezen

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10