Wordt de uitbetaling van niet opgenomen verlof gekort op mijn WAO uitkering    Wat is de gebruikelijke ploegentoeslag voor een 2-ploegendienst? 

Moet over de bereikbaarheidsdiensten ook vakantietoeslag worden betaald?

Vraagbaak  |  23 juni 2018  |  Trefwoorden: Vakantiegeld, Vakantietoeslag, Bereikbaarheidsdienst

Vraag

Ik ben werkzaam als anesthesie medewerker in een privé kliniek,
Ik val onder de cao ZKN (zelfstandige klinieken Nederland). Kunt u mij vertellen of ik over mijn bereikbaarheidsdiensten, recht heb op opbouw vakantietoeslag en dient de vergoeding voor de bereikbaarheidsdiensten mee gerekend te worden bij de opbouw van mijn dertiende maand.
De vergoeding die ik ontvang voor het bereikbaar zijn is per uur, 8 minuten van mijn uurloon.
Over het jaar 2017 heb ik totaal een vergoeding ontvangen van € 4.560,00 bruto.
Er is contractueel vastgesteld dat ik 10 diensten per maand bereikbaar moet zijn.
 

Antwoord

De wet op het minimum loon en de vakantietoeslag geeft alleen de uitzonderingen aan waarover geen vakantietoeslag hoeft te worden betaald.
Over de bereikbaarheidsdiensten en de 13e maand is uw werkgever gewoon vakantietoeslag van 8% verschuldigd. Deze diensten en de 13e maand staan niet als uitzondering genoemd. (Behalve wanneer een 13e maand afhankelijk is van de winst)
Temeer daar de bereikbaarheidsdiensten een vast arbeidspatroon vormen.
Zie ook:  
Ik betwijfel of over de 13e maand ook de bereikbaarheidsdiensten meegeteld moeten worden. Daar staat niets over in de wet, maar moet in de CAO geregeld zijn. Is dit niet als zodanig beschreven, dan heeft u hier geen recht op.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Wordt de uitbetaling van niet opgenomen verlof gekort op mijn WAO uitkering    Wat is de gebruikelijke ploegentoeslag voor een 2-ploegendienst?