Personeel nodig? CV is compleet achterhaald

Opinie  |  di 23 nov 2021  |  Bron: Telegraaf HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

Een motivatiebrief voor een sollicitatie is volkomen achterhaald, staat in een artikel(tje) in de Telegraaf. "We zijn steeds bezig met het opstellen, versturen en controleren van cv’s, zegt een CEO van een wereldbedrijf, terwijl de relevante vraag voor werkgevers zou moeten zijn: wat kan iemand eigenlijk allemaal. Een betere manier om nieuw personeel te vinden, is om hen te vragen een assessment te geven zodat ze kunnen laten zien dat zij de benodigde vaardigheden voor de baan hebben."

Ja, dat kan allemaal wel waar zijn, maar de cv’s die ik de laatste jaren heb gezien geven toch juist wel de kennis, kunde en ervaringen weer of niet soms? En in de proeftijd en het contract voor bepaalde tijd kan de nieuweling toch bewijzen over de benodigde kennis te beschikken?
Waar ik eerder (en meermaals) een opmerking over heb gemaakt zijn de vage functie-eisen zoals die in een advertentie staan.

Hij staat met beide benen op de grond en is betrouwbaar

Een passage uit een vacaturetekst: “De nieuwe leider heeft een basisniveau aan kennis en vaardigheden en kenmerkt zich vooral door een hoger niveau van nieuwsgierigheid, flexibiliteit, plichtsbesef, transparantie en resultaatgerichtheid. Hij staat met beide benen op de grond, is betrouwbaar en werkt doelgericht samen”.
Maar datzelfde vragen we ook in een personeelsadvertentie voor de eerste de beste functie voor een schoolverlater! Dus zo bijzonder is dat niet. Feitelijk moet iedere professional aan deze kenmerken of eisen voldoen. Het profiel van een leidinggevende omvat overigens  persoonskenmerken die moeilijk te leren zijn. Die heb je of die heb je niet. Het zijn vooral sociale vaardigheden waar behoefte aan is. Laat dat nou net níet de kenmerken zijn van de streber die zo graag leider wil worden.
Wat meestal niet in de advertentie staat, is welke kennis en ervaring de sollicitant moet hebben in het vakgebied waarvoor deze wordt gevraagd. En vaak staat er wel iets vaags in  over een marktconform of passend salaris of een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een goede pensioenregeling en reiskosten vergoeding. Maar meestal niets over de hoogte van de verdiensten.

En wanneer uit onderzoeken blijkt dat medewerkers vooral uitdagingen in hun werk belangrijk vinden, ontwikkeling en autonomie, waarom dat nou niet aangestipt. Tenzij er natuurlijk helemaal geen uitdaging is.

Niet de functie, maar wel kennis en ervaring en wat moet je doen

Aan de meeste CV’s ontbreekt niets, behalve dan dat wel eens de kennis en ervaring wordt overdreven c.q. een beetje bezijden de waarheid is opgeklopt.
Mijn advies is: Beschrijf niet de functie in de advertentie, maar wat iemand moet doen en met welke kennis en ervaring. En schroom niet om gewoon concreet een salaris te vermelden en wat is nou zo leuk aan het werk.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10