Fictieve rendementen op vermogen zijn onrechtmatig

wo 2 feb 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

De overheid had geen gebruik mogen maken van een fictief rendement bij de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd. Dit volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad, waarin korte metten wordt gemaakt met onrealistische fictieve rendementen die de fiscus hanteert. In plaats daarvan zou met werkelijke rendementen gerekend moeten worden.

De hoogste rechter noemt de in 2017 ingegane wettelijke regeling voor het belasten van spaargeld en overig vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige in de betrokken zaak “rechtsherstel” geboden dient te worden.

De Hoge Raad bepaald dat de Belastingdienst moet rekenen met het werkelijke rendement op sparen en beleggen en niet met een fictief rendement. Zoals dat nu gebeurt bij de berekening van de spaartaks.

Door de uitspraak van de Hoge Raak kunnen belastingbetalers geld terugvorderen van de Belastingdienst, omdat zij teveel belasting hebben betaald over hun spaargeld. Al jaren is het fictieve rendement waarmee de Belastingdienst rekent een punt van discussie. Want door de lage spaarrente is de huidige rendementsheffing al lang niet meer redelijk.
Lees meer