Sociale media    Blokkeren dubieuze websites 


Basisbegrippen sociale media

Datum laatste wijziging: 21 september 2020  |  Trefwoorden: Sociale media, Facebook, Smartphone, Wifi, Pensioen

Inhoud


(in alfabetische volgorde)

Apps

Apps is de afkorting van applicatie en wordt vooral gebruikt om een toepassing op een smartphone (zie onder) aan te duiden. Apps bestaan sinds er computers zijn, maar met de komst van de iTunes store van Apple is het een afkorting die algemeen wordt gebruikt. Een App kan nuttig zijn (bijv. buienradar, reisinformatie et cetera) of alleen maar leuk (spelletjes, legpuzzles op internet).

Voor HRM zijn (gratis) vele apps beschikbaar, onder meer Arbeidstijdenwet, Arbeidsrecht, Pensioen, Wetswijzigingen, Wetten ondernemingsraad en voor whitepapers bij Xpert;

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil appen op de fiets verbieden, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Bellen blijft wel toegestaan, maar alleen handsfree met oortjes in. NB: Appen in de auto met de telefoon in je hand is al verboden.

Kamerleden die appen maken een ongeïnteresseerde indruk. Steeds meer mensen ergeren zich aan het smartphonegebruik van Kamerleden tijdens debatten. Dat merkt Kamervoorzitter Arib door het toenemend aantal klachten van burgers dat ze hierover ontvangt (Bron: NOS, 16 januari 2020)

Bluetooth

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan snel vanaf een handheld computer worden geprint, of kan een mobiele telefoon worden uitgerust met een draadloze headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson. (Bron: Wikipedia)

Blog

Blog (ook wel weblog genoemd) is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerde chronologische volgorde verschijnen.

Browser

Een browser zet webpagina's, die door een webserver zijn aangeleverd, om in een voor mensen leesbare vorm. Vaste elementen van een webpagina zijn verschillende soorten opmaak van tekst, plaatjes en links naar andere webpagina's. Deze links kunnen worden gebruikt om naar andere pagina's te surfen.

Chatten

Chatten is praten op internet met anderen. Hij/zij doet dat door zinnen te tikken waarop gereageerd kan worden, vooral jongeren houden zich hiermee bezig. Chatten wordt in de Angelsaksische literatuur met IRC (Internet Relay Chat) aangeduid.

Cloud

Cloud computing of Clouddiensten is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. De term is afkomstig uit de schematechnieken uit de informatica, waar een groot, decentraal netwerk (zoals het internet) met behulp van een wolk wordt aangeduid. Dropbox is met 60 procent de meest gebruikte online tool, We Transfer volgt met 59 procent en Google Drive staat met 36 procent op de derde plaats.

Digipoort

Digipoort is het elektronische postkantoor van de overheid waarmee u men personeelsadministratie koppelt aan de database van UWV. Zodra een verzuimmelding wordt ingevoerd in een systeem gaat de melding meteen door naar de backoffice van UWV. Het uitvoeren van dubbele administratieve handelingen is daarom niet meer nodig.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een internet-adres. Nederlandse bedrijven gebruiken vaak als extensie .nl, maar ook .com, .eu, .biz. Een domeinnaam mag maximaal 63 tekens bevatten.

E-mail

E-mail is digitaal, elektronisch postverkeer. Zowel het individuele bericht als het onderliggende systeem kunnen met e-mail worden bedoeld. Als synoniemen worden gebruikt: mail, e-post, e-brief, elektronische post en elektronische brief.

Door het gemak en de laagdrempeligheid van e-mail worden dagelijks wereldwijd miljarden e-mails rondgezonden. Zonder e-mail werken en leven is ondenkbaar geworden. Het is het belangrijkste communicatiemiddel van dit moment. Op 28 november is het daarom E-mailloze Vrijdag: een dag om stil te staan bij ons gebruik van e-mail. Het verschijnsel E-mailloze Vrijdag is komen overwaaien uit het buitenland en er wordt dit jaar voor het eerst in Nederland veel aandacht aan besteed.

Facebook

Facebook, van oorsprong ontworpen in USA, is een online vriendennetwerk voor in principe iedereen. Facebook (smoelenboek) is de meest gebruikt sociale netwerksite ter wereld. Gebruikers van facebook (ouder dan 13 jaar) schrijven zelf hun profiel plus foto en vragen daarna aan hen bekende internetgebruikers hetzelfde te doen, een netwerk dat steeds groter wordt. In Nederland kijken meer mensen naar Hyves (zie onder), facebook is wel in opmars.

Facebook maakt gebruikers blij met een nieuwe foto-app, behalve Europese leden dan. De privacywetgeving in Europa zint Facebook helemaal niet en daarom is de app Moments uitgeschakeld voor Europese gebruikers. Wat is er aan de hand? Met Moments kunnen gebruikers foto’s maken die vervolgens worden gesorteerd op basis van de locatie waar ze zijn gemaakt. Ook herkent de app gezichten van Facebook-vrienden. Het idee is dat u zo in een keer alle foto’s die u heeft gemaakt van een bepaald persoon of op een specifiek locatie kunt delen (Bron: Rendement, 19 jun. 2015)

Facebook wordt onder meer ingezet om privé zaken te delen. Jongeren hechten echter steeds minder waarde aan een strikte scheiding tussen werk en privé. Het dagelijks gebruik van Facebook is ook veel hoger dan bij LinkedIn. Mensen gebruiken Facebook namelijk veel meer om daadwerkelijk in interactie te zijn, waar ze LinkedIn zien als een vervanging van visitekaartje.

Facebook is een snel groeiend sociale netwerk, reden voor organisaties om hun bedrijf naar buiten te brengen. De Zaak heeft hiervoor een speciaal stappenplan opgesteld.

Dieven extra actief tijdens vakantieperiode. Met de komst van Twitter, Facebook, Hyves en alle andere sociale media kunnen inbrekers gemakkelijker hun slag slaan. Het lijkt onschuldig om een berichtje te plaatsen op uw profiel, maar voor inbrekers kan dit een teken zijn dat er niemand thuis is. Het lijkt erop dat inbrekers tegenwoordig wanneer zij een huis op het oog hebben, online opzoeken wie er woont. Hiervoor worden ook profielen op sociale media sites bekeken. Een onschuldig berichtje als: ”nee dan kan ik niet, ben dan op vakantie”, kan al een weggevertje zijn. Ook inloggen op Foursquare kan voor een inbreker al een teken zijn dat u niet thuis bent. (Bron: Vakantiemedia, 27 juli 2011)

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op Facebook. Vanaf begin januari 2013 is de Facebookpagina van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer in gebruik. Deze pagina is een tijdlang niet gebruikt, maar wordt nu weer actief bijgehouden. De SZW-Facebookpagina geeft onder meer inzicht in het reilen en zeilen van SZW.

Facebook heeft de privacy-instellingen voor nieuwe gebruikers aangepast. Berichten die zij schrijven, zijn voortaan standaard alleen zichtbaar voor vrienden. Veel nieuwe gebruikers van Facebook wisten niet dat hun berichten standaard openbaar waren. Daardoor plaatsten ze per ongeluk openbare updates die ze liever in kleinere kring wilden houden. De gebruikers moesten zelf instellen dat de berichten die ze schrijven, alleen zichtbaar zijn voor online vrienden. Facebook heeft dat nu aangepast voor nieuwe gebruikers. Standaard staan berichten van nieuwe leden op ‘privé’. Daardoor zijn ze alleen zichtbaar voor Facebookvrienden van de schrijver. Wie alsnog een bericht openbaar wil maken, kan dat zelf bepalen. De zichtbaarheidsknop zit naast de ‘Plaatsen’-knop bij het opstellen van een nieuwe update, aldus Seniorweb 2014.

Gebruik van Facebook of appen op het werk leidt regelmatig tot ergernissen, vooral als de gesprekken om kleine ongemakken en kinderen gaan, de Nationale Vacaturebank deed er onderzoek naar. Een minderheid van de organisaties heeft het verboden, maar dan zullen er ook regels voor controle en sancties moeten worden opgesteld en nagekomen, wat een gedoe allemaal.

Facebook breidt zijn pogingen op de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan uit naar Nederland. Dit gebeurt met hulp van factcheckers van de Universiteit Leiden en van nieuwssite Nu.nl. Het social mediabedrijf neemt een paar concrete maatregelen. Allereerst kunnen gebruikers van Facebook binnenkort nepverhalen rapporteren. Ze doen dit door in de rechterbovenhoek van een bericht op het menu te klikken. Gebruikers kunnen vervolgens aangeven waarom ze een bepaald bericht niet meer willen zien. Bijvoorbeeld omdat het spam is. Maar nu is er ook de optie 'Het is nepnieuws'. (Bron en verder: Volkskrant, 2 mrt. 2017)

Facebook at Work. De geruchten gingen al een tijdje, dus het mag geen verrassing heten dat Facebook een zakelijk broertje heeft gekregen: Facebook at Work. De pilotversie van het zakelijke sociale netwerk is begin 2015 live gegaan. Medewerkers binnen een organisatie krijgen hiermee een werkaccount dat gescheiden is van het persoonlijke Facebook-account.

Vele media zien in Facebook at Work een nieuwe concurrent voor LinkedIn en Viadeo. Momenteel is het moeilijk in te schatten welke weg Facebook at Work zal inslaan, maar wij zien deze zakelijke sociale netwerksite eerder als een concurrent van Yammer.

Facebook overtreedt Nederlandse privacywetgeving. Facebook houdt zich niet aan de Nederlandse privacywetgeving, dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die onderzocht de verwerking van de gegevens van 9,6 miljoen gebruikers en trekt harde conclusies. Op maar liefst zeven punten heeft het sociale netwerk zich niet aan de Nederlandse wet gehouden, schrijft de AP. Zo informeert Facebook jou als gebruiker niet voldoende over hoe je gegevens gebruikt worden, welke gegevens gebruikt worden voor advertenties en hoe Facebook je volgt buiten de website, zelfs als je bent uitgelogd.

Zo schrijft de AP over een vrouw die, terwijl ze was uitgelogd van Facebook, via Google informatie zocht over een komende darmoperatie en de gevolgen daarvan. Haar grootste angst was dat die zou leiden tot een stoma. Toen ze weer inlogde, kreeg ze prompt een advertentie van stomazakjes voorgeschoteld, inclusief tips over hoe te vertellen over je stoma aan je (toekomstige) partner.

Facebook vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet bevoegd is om sancties op te leggen, omdat het bedrijf gevestigd is in Ierland. De AP vindt dat het die bevoegdheid wel heeft. (Bron: RTL Z, 16 mei 2017)

Binnenkort betalen voor nieuws op Facebook. Facebook is vergevorderd met de ontwikkeling van een betaalmuur voor nieuwsartikelen. Mogelijk begint Facebook in oktober 2017 met de testfase ervan. Het plan is om met een handvol uitgevers een systeem te ontwikkelen met een limiet van tien gratis artikelen per maand. Na het lezen van deze tien artikelen krijgen gebruikers een aanbod voor een abonnement met een inlog die toegang biedt tot meer publicaties. (Bron: Frontpage.Fok.nl, 20 jul. 2017)

Onderzoekers van de universiteit van Brigham onderscheiden vier categorieën van Facebookgebruikers op basis van bevragingen bij 47 mensen tussen 18 en 32 jaar. De vier categorieën: ‘relationship builders’, ‘town criers’, ‘stalkers‘ en ‘selfies’. (Bron en uitleg, Express.live, 16 aug. 2017)

Privacyschending 1 op de 10 Amerikanen heeft zijn Facebook-account verwijderd vanwege privacyschending. En in Nederland hebben ruim tienduizend mensen hun Facebook-account verwijderd naar aanleiding van het evenement ‘Bye Bye Facebook’ van programmamaker Arjen Lubach. (Bron: Business Insider, 13 apr. 2018)

Oprichter Facebook Mark Zuckerberg op 22 mei 2018 in het Europees Parlement. De Amerikaan bood zijn excuses aan voor het delen van privégegevens en de bijdrage van Facebook aan de verspreiding van nepnieuws. De woorden van Zuckerberg waren voor diverse Europarlementariërs reden tot onvrede. Zuckerberg zou een ingestudeerd promopraatje houden en inhoudsloze antwoorden geven.

Zuckerberg was juist erg blij met zijn Facebook en de wijze waarop het schadelijke content tegengaat. Zo haalde hij aan dat Facebook 99 procent van aan terreurgroeperingen als IS en Al Qaida gelieerde boodschappen op voorhand weet te filteren. In het geval van pesterijen kan het Amerikaanse internetbedrijf binnen tien minuten boodschappen verwijderen. ,,Ik ben daar trots op''. Ook de strijd tegen nepnieuws wordt opgevoerd. (Bron: MetroNieuws, 22 mei 2018)

Besluit Duitse concurrentiewaakhond tegen Facebook is baanbrekend. De Duitse mededingingsautoriteit verbood het Facebook deze week om data binnen te halen die komen van de dochterbedrijven WhatsApp en Instagram en Duitse pagina's waar de like- en deel-knop van Facebook te vinden zijn. De toezichthouder eist dat gebruikers voortaan de vraag voorgelegd krijgen of ze de data van die bronnen ook met moederbedrijf Facebook willen delen. En als ze nee zeggen, mag het sociale platform ze de toegang niet ontzeggen. (Bron: NOS, 10 feb. 2019)

Introductie Facebook cryptomunt Libra.
Zie subparagraaf crypomunten.

Glassdoor

Glassdoor.nl is een controversiële site waar werknemers anoniem hun werkplek kunnen beoordelen, is sinds mei 2015 beschikbaar in het Nederlands. Op Glassdoor delen werknemers anoniem hun ervaringen over de werkplek. Vergelijk het met iens.nl, waar je kunt aangeven of het eten in een restaurant goed of slecht was. Of TripAdvisor, waar hotels een beoordeling krijgen van gasten. Maar dan spannender, want op Glassdoor vel je een oordeel over jouw werkplek, collega’s en baas. Het gevaar ligt op de loer dat werknemers anoniem bedrijven zwart maken, maar op Glassdoor.nl krijgen bedrijven gemiddeld 3 sterren van de 5.

Google+

Google+ bestaat uit een aantal sociale netwerktools, waarmee mensen heel eenvoudig met vrienden in een groep kunnen kletsen, afspraken maken en dingen delen. Google+ lijkt op Facebook, het gevecht tussen beide is losgebarsten.

Hashtag

Hashtag: Op Facebook met advertenties makkelijker inspringen op grote gebeurtenissen en veel besproken onderwerpen. Facebook heeft de hashtag (#) geïntroduceerd om gesprekken en discussies meer structuur te geven. De hashtag maakt het voor mogelijk om bij trends en drukke gesprekken het eigen merk, product of dienst te promoten.

De hashtag is bij Twitter een bekend instrument om een bericht vindbaar te maken voor andere gebruikers. Als een gebruiker een hekje (#) voor een woord plaatst, wordt dat woord gelinkt en kunnen lezers daarop klikken. Facebook toont vervolgens de gesprekken over dat onderwerp. Stel dat mensen bij een wedstrijd van het Nederlands elftal een bericht plaatsen met #oranje. Klikt iemand op deze link #oranje, dan worden alle berichten met deze hashtag getoond.

Instant messaging

Instant messaging (onmiddellijke berichtgeving), ook wel afgekort als IM, is een benaming voor technologieën waarbij het de bedoeling is dat berichten zo snel mogelijk worden overgebracht. Dit in tegenstelling tot e-mail waarbij de duur van het overbrengen van het bericht meestal minder belangrijk is. Voorbeelden zijn onder meer Talk en Twitter.

iPhone

iPhone is een smartphone van Apple. Met de iPhone is het onder meer mogelijk te bellen, sms'en, mailen, internetten, muziek te beluisteren, foto's en video's te maken en te bekijken, en games te downloaden en te spelen.

NB: Mag uw iPhone u de weg naar huis wijzen? Gebruikers van iOS 7 hebben het al gemerkt: uw iPhone is ineens heel erg geïnteresseerd in de plaatsen die u bezoekt. iOS 7 zorgt ervoor dat de iPhone feilloos weet waar u woont, op welke locatie u werkt en waar u graag luncht. Het toestel weet u zelfs de weg naar huis te wijzen als u verdwaald ben.

LinkedIn

LinkedIn is een virtueel sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Sinds begin november 2011 zijn er wereldwijd meer dan 135 miljoen geregistreerden en in Nederland alleen al 1,5 miljoen. Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt. LinkedIn is het interessantste netwerk voor het vinden van een baan.

NB: De gemeente Amsterdam gaat samenwerken met LinkedIn. Zo hoopt de stad lokaal talent beter in kaart te brengen en daarmee de arbeidsmarkt te verbeteren. Op basis van aangemaakte profielen wil Amsterdam plannen ontwikkelen om talent gericht aan te trekken. Daarnaast kan de stad studenten en afgestudeerden koppelen aan start-ups. Met hulp van LinkedIn-data kan de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt hopelijk beter op elkaar afgestemd worden. (Bron: P&O Actueel, 21 mrt. 2016).

Grootste fouten profielfoto: Een profielfoto op LinkedIn kan veel zeggen over wie je bent. Sexton plaatste een blog met de acht grootste fouten die mensen maken met hun profielfoto op LinkedIn en zegt dat je door die fouten te vermijden de kansen op je droombaan veel groter worden. (Bron: Business Insider, 18 okt. 2016)

Welke sociale media zijn favoriet bij werk zoeken? Steeds meer bedrijven zetten sociale media in om personeel te werven. Dit blijkt uit een enquête van UWV onder 4.700 bedrijven die in 2015 vacatures hebben vervuld. Bijna 1 op de 5 bedrijven zet sociale media, zoals LinkedIn of Facebook, in bij het zoeken naar personeel, in 2013 was dat minder dan 1 op de 10. Sociale media worden vooral ingezet door de sectoren communicatie en informatie en de horeca en bij het werven van hoger opgeleid personeel. Voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en ongeschoolden, blijken relaties en open sollicitaties een goede toegangspoort tot werk. De krantenadvertentie verliest verder terrein. Slechts voor 9 procent van de vervulde vacatures wordt het als wervingskanaal gebruikt.

Wil je solliciteren of zoekt een organisatie kandidaten dan scoren op internet de sites Linkedin en Hyves hoog, dit mede omdat deze werkgerelateerde sociale netwerken informatie over scholing en werkervaring bevatten. Kandidaten (mogelijke potentiële werknemers) kunnen hier hun CV en wensen kwijt. Kandidaten en werkgevers kunnen op basis van een match (op papier sluiten de wensen van de sollicitant en eisen van de werkgever op elkaar aan) komen tot een eerste gesprek. 

LinkedIn is één van de meest populaire sociale netwerken voor professionals. Maar lang niet iedere gebruiker weet het netwerk optimaal te benutten. Elsevier verzamelde een aantal tips, een daarvan: 'Profielen met een foto worden door zeven keer vaker bekeken. Zorg voor een goede, professionele foto'.

Moskou sluit netwerksite LinkedIn af: Moskou haalt de zakelijke netwerksite donderdag uit de lucht omdat LinkedIn nieuwe privacywetgeving zou overtreden. Met een reeks wetten probeert de overheid meer grip te krijgen op het internetgebruik van de bevolking. (Bron: Volkskrant, 17 nov. 2016)

LinkedIn-profiel medewerker als indicatie voor aanstaand vertrek? Wanneer een medewerker zijn LinkedIn-profiel aanpast, kan dit een aanwijzing zijn voor zijn aanstaande vertrek. LinkedIn heeft in San Francisco een rechtszaak verloren die het bedrijven onmogelijk moest maken om deze openbare informatie van profielen door te sturen naar werkgevers. (Bron: HR Praktijk, 16 aug. 2017)

LinkedIn heeft in de meeste Europese landen zwakke positie. Met uitzondering van een paar landen in het Westen, is de positie van LinkedIn voor internationale recruitment in Europa niet heel sterk. In dertien Midden- en Oost-Europese landen zegt minder dan tien procent van de mensen dat ze LinkedIn zouden gebruiken als ze op zoek gaan naar (ander) werk. Maar ook in landen met zeer veel LinkedIn-gebruikers, zoals Nederland, Zweden, Denemarken en Spanje, maakt slechts een derde van de baanzoekers gebruik van LinkedIn. (Bronnen: IG en Ensie, 1 okt. 2018)

Modem

De modem is een apparaat waarmee informatiesignalen geschikt gemaakt worden om over een verbinding te worden getransporteerd. Tegenwoordig gaat het meestal om digitale informatie die over een analoge telefoonlijn, een andere (lange) kabelverbinding, of draadloos wordt verstuurd. Meestal betreft het een dataverbinding tussen computers. (Bron: Wikipedia)

Online

Online betekent het hebben van een verbinding met een netwerk. Offline is het tegenovergestelde, er is geen verbinding. Een computer, computerapplicatie of computergebruiker is online wanneer deze een actieve internetverbinding heeft en daarmee andere computers, applicaties respectievelijk gebruikers kan benaderen of door deze benaderd kan worden, bijvoorbeeld: bij het chatten zoals via Facebook, MSN, ICQ en IRC is een gebruiker online of offline (Bron: Wikipedia).

PDF

PDF (Portable Document Format) dat door Adobe Systems is uitgevonden en 20 jaar lang is geperfectioneerd, is nu een open standaard voor de uitwisseling van elektronische documenten die door de internationale organisatie voor standaardisering (ISO) wordt beheerd. (delen van) een PDF-document kunnen - zonder gebruik maken van en betaling aan Adobe - niet worden gekopieerd naar bijvoorbeeld een Word-document.

Router

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk, en pakketten data van het ene naar het andere netwerk verzendt.

Smartphone

Smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Een smartphone is een soort handcomputer die tegelijk ook een telefoon is. Bekende namen: Android (Android 6.0 krijgt bijnaam Marshmellow), BlackBerry, iOS en Firefox OS.

NB: bent u verslaafd aan uw smartphone? Doe de test!

Werkgevers kunnen sinds 2015 een werknemer een smartphone van de zaak geven zonder fiscale gevolgen. De enige eis die de fiscus stelt, is dat het toestel noodzakelijk is voor de uitvoering van de functie.

Facturen maken met smartphone wint aan populariteit. Ondernemers gebruiken steeds meer de smartphone om facturen te maken. Rompslomp ziet dat ruim twintig procent van de ondernemers tegenwoordig een smartphone gebruikt om een factuur te maken, een toename van liefst 64 procent ten opzichte van 2015.

Smartphones zijn vaak oorzaak van het lekken van bedrijfsgegevens. Online werken niet vaak niet veilig is, bedrijven doen er te weinig aan dit te beschermen. nog vaak de kop in het zand. Telefoons van werknemers vormen een zwakke schakel in databescherming.
De meest voorkomende 'gevaren' voor bedrijfsinformatie zijn het installeren van malware op telefoons (software die computersystemen kan verstoren) en het stelen van informatie zoals inlogcodes. Als medewerkers apps downloaden voor zakelijk- en privégebruik, kunnen deze apps malware bevatten die maanden of zelfs jarenlang onopgemerkt blijven. In de tussentijd kan deze malware bedrijfsprocessen verstoren, IT-storingen veroorzaken en gevoelige of vertrouwelijke gegevens inzien.

40 procent jongeren heeft last van smartphoneverslaafde ouders: de media baseren zich op een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. De resultaten worden door de Nationale Academie in de kop boven het persbericht als volgt samengevat: 'Jongeren gaan gebukt onder smartphonegedrag ouders' en 'fanatieke smartphone-ouders ontwrichten gezinsleven.' Het onderzoek bestaat uit een enquête onder bijna 2000 jongeren van 13 tot en met 18 jaar oud en ruim 600 ouders van kinderen in die leeftijd. Daarnaast is er met 'focusgroepen' gepraat van in totaal 20 jongeren en 12 ouders. 

Met de steekproef en de enquête is niets mis. Maar met de inhoudelijke inkleuring gaat het mis, vindt Linda Duits, docent mediawetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Als 32 procent van de kinderen hun ouders weleens vraagt de smartphone weg te leggen, wil dat nog niet zeggen dat deze kinderen (allemaal) 'gebukt' gaan onder het gedrag van hun ouders. Laat staan dat het gezinsleven erdoor wordt 'ontwricht' of dat kinderen zich 'genegeerd' voelen. (Bron: Nu, 1 jun. 2017)

Verbod aanraken telefoon tijdens autorijden. Automobilisten mogen tijdens het rijden niet langer de telefoon in hun carkit met de hand bedienen. Juridisch wordt dit aanraken onder 'vasthouden van je telefoon' geschaard, ook al houdt de bestuurder hem niet vast. Stemgestuurd bedienen mag wel. Zie sub-rubriek Auto.

Smartphone op school onmisbaar. In Den Haag krijgen duizend brugklassers een gratis smartphone, omdat ze anders niet bij kunnen blijven met de klas en de lessen. Inmiddels is de smartphone in veel klassen niet meer weg te denken zijn. De NOS concludeerde bij een rondgang in 2015 dat 85 procent van de scholen smartphones op school gebruikt. Op de helft van de scholen mag die gebruikt worden in de klas, mits de leraar toestemming geeft. (Bron: NU, 26 aug. 2017)

Smartphone meest ingevoerde hightechproduct. Nederland voerde in 2016 voor meer dan 15 miljard euro aan smartphones en overige mobiele telefoons in. De smartphone is daarmee het meest ingevoerde hightechproduct en Nederland de grootste smartphone-importeur in de Europese Unie. Het gaat hierbij wel vooral om doorvoer. (Bron: CBS, 29 sep. 2017)

Laad de smartphone niet voor 100% op. Laad hem op wanneer je kan, al is het maar voor een paar minuten. Je telefoon gedeeltelijk opladen kan geen kwaad. En, zorg ervoor dat je telefoon niet helemaal leeg is voor je hem in een stopcontact steekt. (Bron: Business Insider, 5 jan. 2018)

Frankrijk verbiedt mobiele telefoons op scholen. Franse scholieren mogen vanaf volgend schooljaar niet langer mobiele telefoons gebruiken op school. Dat heeft minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bekendgemaakt, schrijft The Local.
Het is in Frankrijk al langer niet toegestaan om een telefoon in de klas te gebruiken. Met het nieuwe verbod zijn de telefoons ook verbannen tijdens de pauzes en tussenuren. (Bron: Nu, 4 sep. 2018)

Zakelijk smartphone-inkoper wil regelmatige beveiligingsupdates. Mobiliteit is een belangrijke bouwsteen in de meeste strategieën voor bedrijfstransformatie. Mobiele toegang tot bedrijfsapplicaties en clouddiensten kan de productiviteit van medewerkers verhogen. Smartphones zijn daarom een onmisbaar werkinstrument geworden voor professionals. (Bron: Brisk, 25 sep. 2018)

Smartphones met pasfoto’s te ontgrendelen. Een flink deel van de smartphones op de Nederlandse markt is eenvoudig te ontgrendelen met een goede portretfoto van de gebruiker, als die gezichtsherkenningsfunctie is ingeschakeld. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond na een test van de 110 meest gebruikte toestellen. (Bron: NOS.nl, 3 jan. 2019)

Meeste Nederlanders beschermen gegevens op smartphone. Twee derde van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar heeft bij het installeren of gebruiken van een app op de smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of geweigerd, 12 procent wist niet dat zoiets kon. 3 Procent zegt iets kwijtgeraakt te zijn op de smartphone door een virus of vijandige software. (Bron: CBS, 4 feb. 2019)  

Slecht voor de productiviteit. In plaats van dat een smartphone ons werk sneller en gemakkelijker maakt, denkt maar liefst 65 procent van de leidinggevenden dat het apparaat juist ten koste gaat van de productiviteit. Werknemers zonder smartphone zijn er bijna niet meer. Sommigen hebben hem nodig voor hun werk, anderen gebruiken hem alleen privé. De scheiding tussen werk en privé is door de komst van de smartphone echter niet meer zo helder als voorheen; een werkgever of leidinggevende die niet appt of mailt bestaat bijna niet meer.  (Bron: De Telegraaf, 29 okt. 2019)

Spam

Spam mailszijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam ongewenst. Spam kan je op elk e-mailadres krijgen.

Twitter

Twitter* is een populaire dienst die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien naar Europa, twitter komt van het kwetteren van vogels. Met twitter versturen gebruikers tekstberichten van maximaal 140 tekens via hun SMS, e-mail, et cetera. Het bericht (tweet) vertelt waar iemand mee bezig is, waaraan hij denkt, waar hij naar toegaat, wat de (tussen)stand is bij een voetbalwedstrijd, enz. Deze berichten worden getoond aan een tevoren geselecteerde groep mensen (bijv. vrienden), maar kunnen ook een bredere verspreiding hebben. Door het snel verzenden van actuele berichtjes is Twitter bij velen niet mee weg te denken. Een kloon (namaak) hiervan is Jaiku.

* Twitteren met de Belastingdienst is sinds maart 2011 mogelijk. Algemene (geen persoonlijke) vragen kan een ieder aan een speciaal Twitterteam stellen. Dat kan via het zenden van een tweet naar het Twitter-account @BDaangifte, met gebruik van de hashtag #ag10.

NB: Misschien heeft u weinig op met Twitter en houdt u zich verre van het online gekwetter. Toch moet u dan overwegen om een Twitter-account aan te maken. Zo voorkomt u dat een ander de naam van uw keuze voor uw neus wegkaapt. Mocht u dan ooit toch aan Twitter willen beginnen, dan is uw naam in ieder geval voor u

URL

URL betekent Uniform Resource Locator en geeft het adres van een webpagina aan, bijvoorbeeld http://www.innoverenmetpersoneel.nl.

Vlog

Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.

WhatsApp

WhatsApp
Met WhatsApp kunnen gebruikers tekstberichten, foto’s, video’s, geluidsopnames, locaties, contactgegevens delen en bellen met andere Android-gebruikers kan ook. Eén van de nieuwste features is de mogelijkheid om (korte) spraakopnames te versturen.

Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft grote zorgen geuit over de veranderde privacy-voorwaarde van chatdienst WhatsApp. WhatsApp wil binnenkort beginnen met het delen van informatie over zijn gebruikers met moederbedrijf Facebook.

Als gebruikers dat niet willen, moeten ze zelf een schuifje in het privacy-menu van WhatsApp omzetten. Van der Steur denkt dat ze dat niet gaan doen en de melding over veranderde gebruiksvoorwaarden wegklikken en “niet beseffen dat ze daarmee een keuze maken.” (Bron: Rechtennieuws, 7 sep. 2016)

Wanneer een werknemer te veel belt of internet tijdens werktijd kan dit leiden tot ontslag. Hierover bestaat de nodige jurisprudentie. Uit recente rechtspraak blijkt dat deze kosten mogen worden verrekend. Hiervoor mag de werkgever uitgaan van een tijdsduur van 2,5 à 3 minuten per bericht x het uurloon (incl. vakantietoeslag). In dit geval vermenigvuldigde de kantonrechter dit met de 1255 whatsappberichten, wat afgerond neerkomt op € 1.500,- loon dat ten onrechte is betaald en daarom mocht worden verrekend. Zie de jurisprudentie d.d. 19 okt. 2016.

Ondernemers die van WhatsApp Business gebruik willen maken, moeten daar voortaan voor betalen. WhatsApp-kenner en ondernemer Alexander Wijninga (23) reflecteert op de ontwikkelingen van de Facebook-dochter. ‘Dit wordt huge.’ Of hij had zien aankomen dat WhatsApp bedrijven zou laten betalen voor diens klantenservicedienst? Absoluut, stelt Wijninga: “Iedereen zag dit aankomen. Er moest een verdienmodel komen. Facebook had WhatsApp voor 19 miljard dollar overgenomen, dat moeten ze natuurlijk terugverdienen. Ik hoorde vanuit de markt dat WhatsApp het niet zag zitten om gebruikers per bericht te laten betalen, zoals bij sms’jes. Mark Zuckerberg had daarnaast al eens aangegeven dat hij geen advertenties wil doen. Ik ben heel benieuwd hoe bedrijven hierop zullen reageren. Ik weet dat veel bedrijven heel graag WhatsApp willen gebruiken. De vraag is enorm, daar willen ze vast wel een paar cent per berichtje voor betalen.” (Bron: Sprout, 6 aug. 2018)

Momenteel geeft 21 procent van de klantcontactmedewerkers in Nederland aan dat WhatsApp al vaak ingezet wordt binnen hun organisatie. WhatsApp bekleedt de eerste plek in de top drie wanneer het gaat om technologieën die op de planning staan bij organisaties om te worden toegevoegd aan de klantcontactmogelijkheden (26 procent). De intrede van WhatsApp gaat zorgen voor veranderingen in het klantcontact: ruim driekwart (78 procent) van de respondenten verwacht dat klantcontact informeler gaat worden. (Bron: Brisk, 23 okt. 2018)

WhatsApp-oplichting komt telkens vaker voor. Uit een nieuw rapport van het Centraal Planbureau blijkt dat internetoplichters telkens vaker via WhatsApp hun slag proberen te slaan. In de eerste helft van 2018 kreeg de Fraudehelpdesk daar 180 meldingen van binnen, dubbel zo veel als in de gehele periode 2015-2017.
Bij WhatsApp-fraude doet een crimineel zich bijvoorbeeld voor als een bekende van het slachtoffer. Hij of zij heeft snel geld nodig en tracht dat via WhatsApp af te troggelen. Deze vorm van oplichting wordt ook wel social engineering genoemd en komt ook voor op andere sociale media. Op de site van de Fraudehelpdesk vind je een praktijkvoorbeeld. (Bron: CPB, 15 okt. 2018).

Webcam

Een webcam is een klein apparaatje dat op een pc wordt geplaatst (of al is ingebouwd) waarmee je jezelf kan tonen of beelden van de ander kan ontvangen, dit alles al dan niet met geluid. Met een webcam kan ook worden getwitterd.
Een online telecommunicatiedienst is bijvoorbeeld Skype**, die gratis (beeld)bellen via internet mogelijk maakt. Soortgelijke diensten zijn Facebook Messenger en Viber.

** Een telefoongesprek tussen u en uw collega in Argentinië gaat nu niet van een leien dakje. Skype kan u een grote dienst bewijzen; de nieuwe app Skype Translator vertaalt namelijk in realtime gesprekken tussen twee mensen die niet dezelfde taal spreken.

Webblog

Een weblog of blog is een website die (bijna) dagelijks vernieuwd wordt en waarop informatie (meestal) op datum van ontvangst wordt geplaatst. De schrijver/auteur biedt informatie aan die voor de lezer hopelijk interessant is. De bezoeker van de weblog kan - desgewenst anoniem - zijn reactie onder het artikel plaatsen. Er zijn vele weblogs voor verschillende doeleinden. Ook kranten maken van de blogfaciliteit ruim gebruik.

WiFi

WiFi is een certificatielabel ('logo') voor producten voor draadloze datanetwerken, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos ethernet of WiFi). Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4GHz- en/of 5,0GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden.

Veel publiek toegankelijke locaties zoals vliegvelden, hotels*** en bibliotheken installeren basisstations waardoor de mobiele computergebruiker op deze locaties over internettoegang beschikt en gebruik kan maken van informatiediensten van de betreffende organisatie. Dergelijke (semi-)openbare basisstations worden ook wel inbelpunt of hotspot genoemd. Er zijn zowel gratis inbelpunten, als inbelpunten waarvoor een abonnement of een toegangskaartje tegen betaling nodig is. Kleine ondernemers kunnen met een geringe investering lokaal een Wifi-netwerk opzetten (Bron: Wikipedia).

*** Om te testen of een hotel over een Wifi-verbinding beschikt en/of deze werkt, is de website HotelWifitest.com een uitkomst.

Voor medewerkers die met de trein reizen, is er goed nieuws. Vanaf juli 2015 moeten reizigers gebruik kunnen maken van het snelle 4G-Wifi-netwerk in de trein. De NS begint op korte termijn met het vervangen van de voorzieningen zodat Wifi in de trein over de 4G-verbinding kan lopen.

Met wifi-tracking worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een mobiel apparaat opgeslagen en verwerkt. Zo kunnen bijvoorbeeld winkels en bedrijven zien waar mensen zich bevinden en hoe ze zich op een bepaalde locatie bewegen.

NB: Met wifi-tracking worden persoonsgegevens verzameld en daarmee valt dit onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar aanleiding van onderzoek. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de inzet van wifi voor bijvoorbeeld het meten van bezettingsgraden op kantoren. Wat mag wel en niet, lees verder op de site van FMM.

De Europese Commissie wil dat elke Europese stad tegen het jaar 2020 gratis wifi aanbiedt in het centrum van de stad. Voorzitter Jean-Claude Juncker wil daarnaast dat alle Europeanen in 2025 toegang hebben tot supersnel internet, via een 5G-netwerk. Hij verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd. (Bron: Rechtennieuws, 14 sep. 2016)

Vrijwel alle wifi-netwerken onveilig. Onderzoekers van de Koninklijke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat de moderne beveiligingsstandaard WPA2 voor wifi-netwerken gemakkelijk te kraken is. De ontdekking veroorzaakt veel onrust, omdat dit betekent dat vrijwel alle moderne routers, modems, telefoons, tablets, computers en andere apparatuur die verbonden is middels wifi gevaar loopt. Een groot deel van de moderne wifi-netwerken is namelijk beveiligd met ditzelfde kwetsbare WPA2-protocol, en goede alternatieven zijn er eigenlijk niet.

Wifi wordt niet vervangen door 5G. Wifi loopt nog lang niet op z'n einde, ook niet door de komst van 5G. Het mobiele internetnetwerk gaat geen oplossing vormen voor traag internet thuis. Dat komt omdat de technologie waarmee geadverteerd wordt, er nog moet komen, aldus Steltman. En vooral bij 'domotica', slimme apparaten thuis, gaat wifi nog best wel hard door. Je telefoon kan nu op 5G, maar bij koelkasten of stofzuigers is dat nog niet het geval. (Bron: BNR, 6 nov. 2018)

Yammer

Yammer lijkt op Twitter en wordt ook wel de zakelijke Twitter genoemd. Het verschil is dat Yammer bestemd is voor bedrijven. Werknemers melden zich aan via hun zakelijke e-mailadres, waarna zij met werknemers van andere organisaties via korte berichten - microblogs - onderling communiceren.

NS heeft gekozen voor Yammer - een aanbieder van interne sociale netwerken – om samenwerking tussen medewerkers te verbeteren en kennis binnen alle geledingen van het bedrijf eenvoudig te kunnen uitwisselen. Yammer werd in 2010 al op eigen initiatief van werknemers omarmd en in gebruik genomen. Nu heeft de directie besloten dit voorbeeld te volgen en het sociale medium binnen de volledige organisatie uit te rollen. Op dit moment maken meer dan 3.000 werknemers bij NS gebruik van Yammer. (Bron: www.HRConcern.nl, okt. 2012)

NB: Zoekt u naar de betekenis van andere dan de hierboven genoemde begrippen, klik dan op Wikipedia of Encyclo.

Ga terug naar Sociale media

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Sociale media    Blokkeren dubieuze websites